Organizatori današnjih protesta ispred ambasade SAD-a planiraju nova okupljanja

Vijesti 01. nov 202118:55 0 komentara
N1

Na platou ispred Historijskog muzeja odnosno preko puta ambasade SAD-a održani su protesti građana koji su protekle sedmice protestovali i ispred zgrade OHR-a. Tada su od visokog predstavnika zahtijevali da iskoristi svoje ovlasti, a na današnjem protestu zatražili su pomoć Sjedinjenih Američkih Država i predsjednika Jo Bidena u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

“Želimo ljudska prava, a ne plemensku politiku. Svako ima pravo da bira i da bude biran. Matthew Palmer kreira treći entitet. Kaznite antidržavno djelovanje” – poručili su okupljeni građani ispred Historijskog muzeja. U najtežem poslijeratnom periodu, kako današnjicu opisuju građani, očekuju američku reakciju i pomoć.

“Tražimo da se građani pitaju, a ne da neko odlučuju u naše ime”, poručila je bh. građanka.
“Podijelili nas u torove i sad vladaju, pljačkaju državu. Dosta više”, naglasio je jedan od okupljenih građana na protstima.
“Došla sam da protestujem za našu državu BiH, da se pobunim protiv vršenja pritiska iznutra i izvana”, navela je još jedna nezadovoljna građanka.
“Moje je prošlo, žao mi djece”, samo je jedna u nizu izjava sa današnjih protesta.

Organizatori protesta očekuju da narednih dana budu primljeni u ambasadu SAD-a. Smatraju da se međunarodna zajednica prema BiH ne odnosi kao prema suverenoj državi.

“Vidimo da se pregovora i sa Milanovićem i sa Vučićem. Izgleda da je naš suverenitet drugačiji nego kod svih ostalih država na svijetu. Želimo da poručimo da je jedina prava adresa za međunarodnu zajednicu, u ovom slučaju za gospodina Palmera – Parlament BiH i tu treba tražiti rješenja”, ističe Suad Đozić, organizator protesta.

Upravo na rad Palmera najveće zamjerke, kao i brojni okupljeni građani, ima i Mustafa Širbić, bh. pjesnik i književnik.

“Kada se posmatra pojava gospodina Palmera koji u kratkom periodu, na brzinu, pokušava da nešto odradi, vi vidite onda da on nema dobru namjeru. Prljava igra je u pozadini jer se na brzinu pokušava nešto odraditi sa područjem koje hiljade godina egzistira u skladnosti”, rekao je za N1 Mustafa Širbić.

Tražili i sankcije za susjede koji se miješaju u unutrašnje stvari BiH

Palmer je, prema mišljenju akademika Esada Durakovića, naklonjen projektima HDZ-a. Amerika je, smatra Duraković, snaga koja može pomoći BiH. Stoga su građani pozvali predsjednika Bidena da dođe u zvaničnu posjetu.

“Treba smijeniti ove koji nasrću na ustavni poredak BiH. To nije konačno i pravo rješenje. Pravo rješenje je, a to SAD mogu uraditi, da nametnu oštre sankcije Srbiji i Hrvatskoj da prestanu da se miješaju u unutrašnje stvari BiH jer su ovdje SNSD i HDZ samo izvođači radova”, naveo je akademik Duraković.

Nakon protesta oglasila se i ambasada Sjedinjenih Američkih Država. Navode da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet države, te da nastavljaju promovirati dijalog. Organizatori protesta već planiraju i nova okupljanja i to ispred Parlamenta BiH, a potom i ispred Predsjedništva BiH.

Okupljeni građani iskazali su svoje nezadovoljstvo, svojim transparentima poručili su da od političkih elita i međunarodne zajednice očekuju da konačno čuju glas bosanskohercegovačkih građana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!