Organizatori: Uklonjene skulpture sa Street Art Festivala koje su poklon Mostaru

Kultura 17. sep 202209:19
Izvor: Street Art Festival / N1

Nedavno je Street Art festival 11. godinu zaredom u Mostaru uspio okupiti umjetnike i ljubitelje ulične umjetnosti iz različitih krajeva svijeta čiji su radovi ponovo oživjeli ulice grada kao i zaboravljene i urušene prostore. Ipak, divna priča o kulturi, umjetnosti i saradnji narušena je, s obzirom da su, prema riječima organizatorice, uklonjene skulpture koje je tokom trajanja programa Mostaru poklonio poznati američki umjetnik Mark Jenkins.

Naime, kako je objavila na svom službenom Facebook profilu Sabina Maslo, jedna od organizatorica Street Arts Festivala – nestale su skulpture sa zgrade koja se nalazi preko puta Narodnog pozorišta Mostar.

“Dragi građani Mostara, nemojte svoje bodove skupljati na našem Festivalu i preko naših leđa. Iskreno se nadam da ćete pronaći smisao svojih života u nečemu, kako je nas sedam ga pronašlo u ovakvom vidu umjetnosti. Danas su nestale skulpture sa zgrade preko puta Pozorišta, nestale, baš poput kulture i trezvenog razmišljanja u ovom gradu”, napisala je Maslo u svom statusu na Facebooku.

Napomenula je i kako se “nada da je to prikupilo koji glas”

“Sklonili ste nešto sa ruševine koja je tu slovima, dvadesetsedam godina. Nemojte poene kupiti na ograđivanju ruševine trakom koja će na prvoj buri završiti nekome u bašti. Uradite nešto, ne boli majke mi, a i dobro ćete se osjećati”, stoji u njenom statusu.

Zaključila je kako Mostar nije zaslužio ovakve poklone.

“Mostaru moj, još jednom, nisi zaslužio da ti išta poklanjamo, nisi”, poručila je na kraju Maslo.

Blijesak.info podsjeća da su skulpture su poklon poznatog amričkog umjetnika Marka Jenkinsa, koji je u Mostaru boravio za vrijeme trajanja Street Arts Festivala. “Mark Jenkins je jedna od najvećih zvijezda ulične umjetnosti, a ono što radi je malo drugačije od onoga što su naši građani navikli i apsolutno čekamo njihovu reakciju na to. Izvršit će postavljanje skulptura koje su svojevrsna instalacija, odgovor društvu. Markove instalacije su bizarne i potresne, upravo smo zbog toga našli jednu poveznicu s Mostarom”, izjavila je Maslo uoči početka 11. izdanja Festivala početkom septembra.

Naknadno su se iz Street Art Festivala oglasili saopštenjem u kojem navode kako su razočarani činjenicom da su vrijedne skulpture “vandalski uklonjene”, dok brojne ruševine u gradu na Neretvi ostaju da “uništavaju vizuru grada” i bivaju čak i turistička atrakcija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar