Oručević: I da se nisu podijelili, gospođa Baralija bi imala pet glasova

Vijesti 10. feb 202118:02 > 19:56 2 komentara

Safet Oručević, direktor za javnost direktora Centra za mir i bivši gradonačelnik Mostara, u Danu uživo komentarisao je današnje glasanje za gradonačelnika Grada Mostara.

“Posebno mi je iznenađenje da su napustili dva bloka stranaka, Prva mostarska partija i SDP. ‘Ajmo napraviti dva scenarija: Ako se nastavi sjednica, gospodin Kordić je gradonačelnik. Ako se prekine sjednica i koalicija ako želi da napravi još jedan dodatni krug razgovora, da li tih pet ruka što su izašli mogu biti za Guzinu, ili mogu naći neki zajednički dogovor oko imena gradonačelnika”, rekao je Oručević, dodavši:

“Sada u ovom krugu, bez SDP-a i PMP-a, Baralija će imati dva glasa. Ukoliko je SDP ostao da glasa, i da se nisu podijelili, gospođa Baralija bi imala pet glasova”.

Kazao je da se ne zna da li problem ide sa nivoa SDP-a prema dole ili inicijativa od Zalihića prema vrhu SDP-a.

“I Baralija i Zalihić su dva mlada i perspektivna kandidata, ali očigledno je iznenađenje napuštanje. Oni napuštaju ovu borbu. Oni napuštanjem prepuštaju izbor Kordića kao gradonačelnika, jer ne može se drugačije desiti ukoliko koalicija ne zaustavi ovo i ne napravi još jedan krug razgovora. Ja bih sada napravio još jedan krug razgovora da pokušam iscrpiti sve, da gosodin Guzin, vrlo kvalitetan i zaslužan kandidat, dobije svoje glasove, a da SDP, PMP i Naša stranka uzmu dio vlasti, koji mogu kontrolirati procese SDA i HDZ”, naveo je Oručević.

Mišljenja je i da Mostar nije kao drugi gradovi, poput Sarajevo, nego da je bliži konceptu Srebrenice.

Kazao je i da je pratio sjednicu, te da je ponosan kao građanin Mostara jer je puhnuo vjetar demokratije.

“Ovi momci divno vode Gradsko vijeće. Tu nema još nikavih ružnih tenzija. Ovo je sve legitimno, i borba, i izaći i prekinuti. To su prvi koraci demokratije koja je nestala prije 15 godina”, dodao je.

Je li Zalihić izdao BH blok i Irmu Baraliju, upitala ga je voditeljica emisije Emela Burdžović Slipičević.

“Mislim da nije. Nije dovoljno dogovora među njima napravljeno. Dakle, očigledno, krili su neke nesporazume koje javnost nije znala, i sad su izašli na površinu, na žalost sa zakašnjenjem. Sukob među njima su jasnije trebali otvoriti. Glasati tajno, javno, ko će biti kandidat Bloka. Dobili smo sad u vijeću dva kandidata BH bloka. Dakle, nešto tu nije uredu. Nema tu izdaje. Izdaja je ko ne glasa za sve bh. principe. Ako vi ne date glas Guzini, a time pobjeđuje Kordić, pita li se iko je li to izdaja”, zaključio je Oručević.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare