“OS BiH i Ministarstvo odbrane su spremni za NATO. Sada su ključna dva momenta”

Vijesti 01. dec 202210:36 3 komentara
N1

Danas se obilježava Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 17. godišnjica formiranja jedinstvenih Oružanih snaga BiH. "Ovo je jedan od datma koji proslavljamo na teritoriji cijele BiH", naglasio je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić u programu N1, podcrtavajući da su vojnici najvažniji resurs koji ova zemlja može ponuditi. Iznio je i niz problema sa kojima se snage susreću, ali i, usprkos svemu, niz fenomenalnih postignutih rezultata.

Na današnji datum, osim na aktuelne potrebe pripadnika Oružanih snaga BiH, važno se osvrnuti i na neke od ciljeva. Sa mnogo toga postignutog ministar odbrane BiH je zadovoljan, no…

“Nadao sam se da ćemo do današnjeg dana biti punopravna članica BiH. Dopustili smo da splasne entuzijazam iz ranih 2000-tih godina, da se kroz politikanstvo 2010. godine i nadalje odrazi i na naše integracije. Pustili smo da nam se politika uvuče tamo gdje nije trebala – u profesionalizam i Oružane snage BiH. Tako da nisam potpuno zadovoljan”, ovim riječima započeo je svoju analizu o trenutnom stanju kada je u pitanju nastavak bh. puta ka euroatlantskim integracijama.

Istovremeno, vježbe, poput Kombiniranog napora 22, kao i NATO-ovog ocjenjivanja Bataljonske borbene grupe lake pješadije OSBiH, pokazuju da ima dovoljno prostora i za zadovoljstvo.

“Oni su rame uz rame sa svim ostalim pripadnicima NATO snaga i to je potvrda da su OSBiH jedan od zdravijeg dijela bh. društva. Imamo odlične predsatvnike u svijetu, i u misijama i u vježbama”, naglasio je Podžić.

Stoga, tvrdi da su Oružane snage BiH i Ministarstvo odbrane BiH spremni za punopravno članstvo u NATO-u.

Sada, rekao je, ostaju dva ključna momenta.

“Moramo se politički dogovoriti kada ćemo poduzeti taj korak. Najvjerovatnije je da ćemo, kao što su i ostale zemlje radile, morati provesti referendum po tom pitanju. Referendum će se morati provesti na cijelom teritoriju BiH i ja sam siguran da će taj odgovor biti pozitivan. Druga najveća smetnja našem članstvu je budžet. Zadatke koje smo imali u ovoj godini ne bismo uspjeli odraditi sa budžetom kojieg smo odobrili u BiH, to činimo samo uz pomoć naših saveznika”, konstatovao je.

Kako kaže, najviše od svega ga zabrinjava činjenica, da kada se Evropa suočava sa ratom u jednoj od svojih zemalja, te shodno tome neke zemlje i udvostručuju sredstva za odbranu, bh. rukovodstva nisu se udostojila da povećaju budžet za Oružane snage BiH.

“Nisu ispunili čak ni obaveze iz ranijih godina, apelujem da se OS BiH dodijeli dovoljan broj sredstava. Ulaganje u sigurnost je investicija”, istaknuo je Podžić podcrtavajući da je dovoljno dobar dokaz za to ono što se trenutno dešava u Ukrajini.

Kada je u pitnju spomenuti referendum, dodaje da ne vjeruje da će se on desiti tokom naredne godine, no ujedno ne vidi drugačiji način za postizanje konsenzusa. Navodi – to će biti jedini način.

“Ove godine, po prvi put nakon dvije decenije, nismo nastavili svoje misije”

Vojnici su, naglasio je, osnovni resurs koji BiH može ponuditi. Ipak, prisjeća se, tokom ljetnih mjeseci, bio je opterećen češćim zahtjevima vojnika za napuštanjem snaga zbog niskog standarda.

Usprkos tom spomenutom zastoju tokom sredine godine, posljednji konkurs pokazao je da postoji dovoljno zainteresovanih mladih za stupanje u snage, pa je tako primljeno 79 novih vojnika i starješina. U toku je još jedan konkurs.

“Trend je ponovo na visini. Međutim, mi po zakonu imamo propisano koliko kojih pozicija popunjavamo iz kojeg naroda pa imamo malih problema sa malim brojem kandidata iz reda hrvatskog naroda, ali je još uvijek to na zadovoljavajućem nivou”, pojasnio je Podžić.

Kada je u pitanje učešće u stranim misijama, a za koje su domaći vojnici itekako zainteresovani, ove godine pojavio se novi problem.

“Zbog svih poteškoća i nefunkcionisanja vlasti na državnom nivou, kao i zbog zastoja u donošenju odluka u Predsjedništvu BiH gdje se one po pitanju OSBiH donose konsezusom, poslije dvije decenije mi po prvi put ove godine nismo nastavili svoje misije i trenutno nemamo nijednog vojnika u misijama u inostranstvu. Apelovao sam na novi saziv Predsjedništva da se misije što prije nastave jer su naši vojnici zainteresovani”, naglasio je Podžić.

Prva sjednica novog saziva Predsjedništva BiH je za Podžića bila ohrabrujuća. Na kraju, kao najveća briga mu ostaje pitanje – da li će se naći konsenzus za odobrenje zahtjeva Ministrastva odbrane BiH za budžet po pitanju modernizacije Oružanih snaga BiH.

Naglasio je i to da, dok se u BiH slavi ovaj datum, bh. ekipa istovremeno učestvuje na važnom sastanku u Briselu, gdje se finalizira spisak opreme koja će biti dodijeljena Oružanim snaga BiH.

Podrška koju BiH ima od NATO saveza, podsjetio je Podžić, iskazana je i jučer, a o tome više čitajte na linku ispod.

NATO o BiH: Naučili smo lekciju u Ukrajini, a to je da im moramo pomoći odmah

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare