OS BiH uprkos nepovoljnim uslovima intenzivno gase požar u Neumu

Vijesti 04. aug 202214:04 0 komentara
Ministarstvo odbrane BiH

Helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i danas od ranog jutra aktivno učestvuju u gašenju požara u Neumu, istakli su iz Ministarstva odbrane BiH.

Kako su naveli, uprkos nepovoljnim meteorološkim uslovima koji dodatno otežavaju gašenje požara iz zraka i na terenu, učinjeni su značajni napori u suzbijanju vatrene stihije.

“Visoke temperature i jak vjetar usporavaju helikopterske posade da u potpunosti neutrališu požar na ovom području te se očekuje da u popodnevnim satima, kada temperatura zraka bude niža posade helikoptera OS BiH nastave još intezivnije djelovati na ovom lokalitetu”, poručili su iz Ministarstva odbrane BiH.

Podsjetimo, požar u Neumu se već dva dana ne može staviti pod kontrolu, a s obzirom na to da ni vremenski uslovi ne idu na ruku, borba vatrogasaca sa jakim vjetrom i vatrenom stihijom postaje sve teža.

Ministarstvo odbrane BiH
Ministarstvo odbrane BiH
Ministarstvo odbrane BiH
Ministarstvo odbrane BiH
Ministarstvo odbrane BiH

Vatra se širi, ali na svu sreću, stambeni i privredni objekti su zaštićeni. Svo raspoloživo ljudstvo i tehnika su na terenu. Trenutno nema vatrogasaca iz susjednih općina, a situaciju pogoršavaju jak vjetar i nepristupačnost terena. Saobraćaj za sada nije obustavljen.

Na terenu su vatrogasci iz Neuma, ali im u pomoć priskaču kolege iz susjednih općina, Hrvatske, ali i mještani koji provode besane noći zbog straha da bi im vatra mogla zahvatiti domove.

Jutros su iz Civilne zaštite HNK naveli da je ponovo potreban angažman OS BiH koji su i jučer iz zraka gasili požar, ali da je isto tako izražena i potreba za kanaderima.

Helikopter OS BiH jučer je gasio iz zraka požar, međutim, potreban je njihov novi angažman, ali je izražena i potreba za kanaderom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!