OSCE: Jednostrano povlačenje iz državnih institucija protivno Ustavu

Vijesti 11. feb 202209:25 > 09:26 2 komentara
Facebook

Predsjedavajući Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) i ministar vanjskih poslova Poljske Zbignjev Rau i generalna sekretarka OSCE-a Helga Schmid dali su izjavu nakon usvajanja Nacrta zakona o visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske u prvom čitanju u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska.

“Jednostrano povlačenje iz državnih institucija protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i podriva sveukupnu sigurnost i stabilnost zemlje. Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine je osnovni zaštitnik vladavine prava u BiH. Uspostavljanje strukture paralelne sa VSTV BiH potkopalo bi sva dosadašnja postignuća u reformi vladavine prava u BiH i ugrozilo bi daljnji napredak u ovoj oblasti“, navodi se u izjavi, te se dalje dodaje:

“OSCE ponovo potvrđuje svoju podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovim vrijednostima. Povlačenje iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine bilo bi suprotno slovu i duhu Sporazuma, ugrozilo bi nezavisnost, nepristrasnost i profesionalnost pravosuđa u Bosni i Hercegovini, a istovremeno bi proširilo prostor za nekažnjivost za počinjenje krivičnih djela. Pozivamo Narodnu skupštinu Republike Srpske da povuče nacrt Zakona o VSTV-u Republike Srpske i sve čelnike u BiH da zajedno rade na stvaranju uslova za konstruktivni politički dijalog kako bi se postigao konsenzus za dobrobit svih građana BiH.“

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare