OSCE osudio napade na medijske profesionalce u BiH, uključujući novinare N1

Vijesti 24. sep 202118:20 0 komentara
Facebook

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Teresa Ribeiro i šefica Misije OSCE -a u BiH Kathleen Kavalec osudile su “ciljanu internetsku kampanju mržnje protiv nekoliko medijskih profesionalaca u BiH,” uključujući novinare N1, te su pozvale vlasti da poduzmu efikasne mjere kako bi istražile i procesuirale počinioce u skladu sa zakonom.

Saopćenje OSCE-a, koje se poziva na saopćenje Udruženja BH Novinari, navodi da je posljednjih nekoliko dana došlo je do porasta agresivnih i nacionalističkih komentara usmjerenih protiv novinara u zemlji putem interneta.

RELATED NEWS

Navode se specifično napadi na generalnu sekretarku Udruženja BH Novinari Borku Rudić, glavnog urednika N1 televizije Amira Zukića i novinara N1 Nikole Vučića, te šeficu odsjeka za Komunikologiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Lejlu Turčilo.

“Namjerne manifestacije mržnje i agresivnog govora protiv medijskih profesionalaca u znak odmazde za njihov rad imaju zastrašujući učinak – ne samo na njihovu sposobnost da služe javnosti u demokratskom društvu, već i na njihovu fizičku sigurnost jer takvo nasilje na internetu može povećati rizik od daljnje prijetnje i nasilja nad novinarima,” izjavila je Ribeiro.

“Vlasti moraju primijeniti sve dostupne pravne načine za brzu i efikasnu istragu i krivično gonjenje počinilaca, kao i boriti se protiv govora mržnje na internetu, kako bi se osiguralo sigurno okruženje za medije u zemlji,” dodala je.

“Uznemirena sam posljednjim primjerom zastrašivanja i prijetnji javnim ličnostima u BiH. Rasprostranjena klevetnička kampanja protiv prof. Lejle Turčilo, Borke Rudić, Nikole Vučića, Amira Zukića i drugih prijeti njihovoj sigurnosti,” izjavila je Kavalec.

Pozvala je vlasti da “poštuju svoje obaveze prema OSCE-u i omoguće novinarima i zagovornicima slobode izražavanja da rade u okruženju bez zastrašivanja.”

Saopćenje zvaničnica OSCE-a dolazi nekoliko dana nakon što je Jasmin Mulahusić, državljanin Luxembourga koji je nedavno bio priveden po nalogu Tužilaštva BiH zbog širenja nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti, ali i ubrzo nakon toga pušten iz pritvora, uputio uvrede na račun novinara N1 te ostalih navedenih.

Mreža SafeJournalists je također osudila napade od strane Mulahusića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!