OSCE posjetio ukrajinske izbjeglice u Sarajevu: BiH može primiti još 500 ljudi

Vijesti 16. maj 202214:24 > 16:07 1 komentar
N1

U posjeti Bosni i Hercegovini je koordinator OSCE-a za ekonomske i okolišne aktivnosti ambasador Igli Hasani koji je sa šeficom Misije OSCE-a u BiH ambasadoricom Kathleen Kavalec te međunarodnim i lokalnim zvaničnicima, posjetiti hotel Walter u Sarajevu u kojem su smještene ukrajinske izbjeglice.

Hasani je tom prilikom kazao da je ovo izuzetan primjer iskorištavanja nelegalno stečene imovine (hotel Walter op.a.) u socijalne svrhe.

“Ta je imovina iskorištena za jedan zaista plemenit cilj, za pružanje smještaja izbjeglica iz Ukrajine. Tu smo da upravo nastavimo pružati pomoć onima kojima je potrebna kada god za to imamo priliku. Upravo smo završili sastanak sa predstavnicima vladinih institucija, organizacija civilnog društva, ali i međunarodnih organizacija gdje smo razmijenili mišljenja”, kazao je Hasani.

Vinko Jakić, Agencija za upravljanje oduzetom imovinom FBiH naglasio je da ova institucija već zadnje dvije godine aktivno sarađuje sa OSCE-om.

“I zaista svaku vrstu pomoći dobijamo od OSCE-a, između ostalog, za edukacije koje radimo sa nosiocima pravosudnih funkcija. Imamo podršku OSCE-a i za ovaj izazov s kojim se susreću cijela Evropa i svijet, a to je smještaj ukrajinskih izbjeglica. Naime, federalna vlada je prije dva mjeseca na prijedlog naše agencije osigurala smještaj i hranu izbjeglicama iz Ukrajine. Mi smo rekli da ćemo se organizovati i pružiti im svu potrebnu pomoć. Na sastanku je također utvrđeno da BiH trenutno može primiti oko 500 izbjeglica. Mi smo oslobodili dva sprata u hotelu što je za nekih 250 mjesta tako da se time povećao taj broj na dostupnih 750 smještajnih kapaciteta, ali pratit ćemo dalje situaciju”, naveo je Jakić.

Iz Crvenog križa FBiH su naveli da je trenutno najveći broj izbjeglica smješten u Međugorju, njih otprilike stotinu.

“Mi smo u kontaktu i komunikaciji s tim osobama i definitivno imamo priliku čuti koje su njihove potrebe i da kroz koordinaciju i organizovan pristup pokušamo odgovoriti na njih”, poručio je Haris Nagrdžija iz Crvnog križa FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare