OSCE: Povlačenje iz VSTV BiH protivno je slovu i duhu Dejtonskog sporazuma

Vijesti 04. feb 202218:46 0 komentara
Facebook

OSCe ponovo potvrđuje svoju podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu, njegovim vrijednostima i vladavini prava, navodi se u reakciji OSCE-a povodom informacije da su zastupnici SNSD-a i većine u NSRS uputili u proceduru nacrt zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću entiteta.

“VSTV BiH jača neovisnost pravosuđa, promiče pravnu harmonizaciju i smanjuje pravnu fragmentaciju. Povlačenje iz VSTV-a BiH protivno je slovu i duhu Dejtonskog sporazuma i narušit će procesuiranje teških zločina jer će uspostaviti paralelne pravosudne strukture – šireći prostor za kaznenu nekažnjivost”, naglasili su iz OSCE-a.

Najavljene zakone komentirala je za N1 i Ambasada Velike Britanije u BiH.

Ujedinjeno Kraljevstvo odbacuje sve pokušaje poništavanja 26 godina napretka. Praktični koraci u smjeru povlačenja iz državnih institucija su opasan i namjeran pokušaj odvraćanja pažnje javnosti sa neuspjeha u poboljšanju životnih standarda građana Bosne i Hercegovine i borbe protiv korupcije. Kao što je rekao Upravni odbor Vijeća za provedbu mira, 8.decembra, potrebno je vratiti se u institucije na državnom nivou, gdje se može razgovarati i raditi na rješavanju brojnih izazova sa kojima se zemlja suočava. Fokus mora biti na postizanju napretka u polju reformi i na evroatlantskom putu.

Reakcija Ambasade Velike Britanije na osnivanje agencije za lijekove RS

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!