Osman je postio 60 Ramazana: “Probudi mi život, daje mi volju za život”

Vijesti 01. apr 202220:09 0 komentara
N1

Poziv na namaz. Njemu se uvijek odazove Osman Husović. Ramazanu se naročito raduje. Sa smiješkom na licu, koji otkriva i ponos, kaže da je do sada postio 60 Ramazana. U njemu Ramazan, priča, od njegove 12 godine budi posebno stanje.

”Probudi život. Život. Daje mi jednostavno volju za život. Ispostiti Ramazan i dočekati Ramazan to je najveća blagodat”, priča nam Osman Husović.

Večerašnjim akšam namazom nastupio je Ramazan koji, osim Osmanu, znači mnogim muslimanima u BiH i širom svijeta. Upućivanje dova, traženje oprosta, činjenje dobrih djela i dijeljenje ljepote vjere – karakteristike su Ramazana. Ovaj mjesec, kažu islamski učenjaci, treba da probudi sve najbolje u čovjeku.

”Nemojmo ogovarati jedni druge, nemojmo smišljati smutnju i sitne smicalice našoj braći i sestrama zarad sitnih sebičnih interesa. Budimo milosrdni prema onima kojima je naša pomoć potrebna, uputimo im blagu riječ, ali i pomozimo im u nevoljama sa kojima se susreću”, navodi Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema IZ u BiH, u ramazanskoj poruci.

Ramazan u Bosni i Hercegovini karakteriše mnogo toga. Miris somuna jedan je od simbola. Okrijepiti dušu onih koji se odriču hrane radi vječnog zadovoljstva, pričaju pekari, i njih motivira pa rade sa posebnom radošću.

Više u priči Azura Delića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!