Osmanović: Dodik slijepo slijedi Putinov put, Vučić je tu mudriji

Dan uživo 13. apr 202218:24 > 20:16 1 komentar

Sa Adilom Osmanovićem, šefom Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, razgovarali smo o nizu tema. O ruskom 'planu' za Zapadni Balkan, o sankcijama uvedenim bh. zvaničnicima Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, ali i njegovom stranačkom kolegi Asimu Sarajliću - za kojeg nam ističe da još uvijek nema zajedničkog stava stranke o nastavku obnašanja njegove funkcije delegata u Domu naroda PSBiH.

Podsjetimo, Sarajlić je danas objavio da je zbog sankcija američkog ministarstva finansija koje su mu izrečene podnio ostavku na mjesto predsjednika Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i na pozicije predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost i predsjedavajućeg Delegacije PS BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

“Nakon afere ‘Sarajlić’ Asim je uradio isto – podnio ostavke na sve pozicije unutar stranke SDA. Bilo je i za očekivati da će isto postupiti nakon ove odluke”, rekao je njegov stranački kolega Adil Osmanović u programu N1, dodavši kako još nema zajedničkog stava SDA da li bi Sarajlić trebao podnijeti ostavku i sa funkcije delegata u ovom domu.

“Smatram da je ovo što je uradio značajan potez i poznavajući Sarajlića, ukoliko bi stranka od njega zatražila da se povuće sa pozicije – on nikada ne bi bio brana kretanja BiH ka euroatlantskim integracijama”, dodaje Osmanović.

Na podsjećanje voditelja da Sarajlić nije jedini sličan slučaj unutar stranke, te da je premijer FBiH Fadil Novalić jedan od glavnih aktera afere ‘Respiratori’, Osmanović odgovara “kako bi Novalić sigurno podnio ostavku da Vlada nije u tehničkom mandatu”.

O Schmidtovim odlukama: Krivično će odgovarati oni koji ih budu ignorisali

Osmanović je dao svoj komentar i na jučerašnju Schmidtovu odluku da iskoristi bonske ovlasti i privremeno suspendje Zakon o nepokretnoj imovini RS.

Na pitanje kakve postupke očekuje od rukovodećih iz entiteta RS, Osmanović odgovara kako nakon ovakve odluke “nije ostavljeno mnogo prostora”.

“Imate Ustav i zakon – svi oni koji budu bilo šta radili na njihovom kršenju moraju biti spremni da će odgovarati, zato ni nema najave konkretnih poteza od institucija RS. Bilo ko bude radio protiv ovoga mora biti svjestan da će krivično odgovarati”, ponavlja Osmanović.

O sankcijama Dodiku i Cvijanović: Drugog izlaza nije bilo

Podsjetimo, u ponedjeljak je Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović (SNSD) ‘zbog pokušaja narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti države Bosne i Hercegovine’.

“Do svih ovih sankcija ne bi došlo da politika lidera SNSD i njegovih saradnika nisu direktno krenuli u kršenje Ustava BiH. Očigledno da on ni poslije prijetnji, pa ni američkih sankcija nije htio stati, sada opet slijede slične izjave… Nama je bitno da je BiH ponovo u žiži međunarodne zajednice i da će biti sankcionisani svi oni koji vode antieropsku i antidejtonsku politiku”, osvrt je Adila Osmanovića na ovu temu.

Ipak, navodi da nad sankcijama ne likuje, ali da drugog izlaza nije bilo.

Na upit zašto je SDA, usprkos navedenom, ostajala u koaliciji sa SNSD-om na državnom nivou, Osmanović odgovara kako “nema drugog politikog kapaciteta”.

O stavovima Ambasade Rusije u BiH: Kome se ovdje prijeti?

Komentarišući aktuelne teme, neizbježan je bio osvrt i na današnje saopštenje Ambasade Ruske Federacije u BiH, koji su naveli kako će ‘odgovornost za destabilizaciju u BiH pasti na međunarodnu zajednicu’ – što Osmanović vidi kao neprihvatljivo.

Ruska ambasada: Odgovornost za destabilizaciju pašće na međunarodnu zajednicu

“Nekorektno saopćenje koje se opetuje. Kome se se ovdje prijeti, zašto je Ruska Federacija postala prijetnja ne samo svom okrženju, nego i šire?”, pita se Osmanović.

Dodaje kako je Bosna i Hercegovina bila očigledno dio projekta ‘koji je bio postavljen kada je u pitanju Putin i njegova politika’.

“Samo je pitanje šta bi se desilo sa Zapadnim Balkanom da je Rusija postigla svoje ciljeve u Ukrajini za sedam dana kako je očekivala, ovo je uozbiljilo Zapad i NATO i sada je BiH opet u njihovom fokusu. Rusija je sigurno imala planove i za BiH. Dodik slijepo slijedi Putinov put, a Aleksandar Vučić je također dio tog projekta, ali je dosta tu mudriji i oprezniji”, riječi su Adila Osmanovića.

Ipak, ističe kako već uočava okretanje Srbije ka EU, te očekuje da će se priključiti i sankcijama Ruskoj Federaciji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare