Osnovana Međukantonalna grupa za unapređenje srednjeg obrazovanja u FBiH

Vijesti 20. sep 202217:31 0 komentara
N1

Konstituirajući sastanak Međukantonalne fokus grupe za unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja održan je danas u Sarajevu.

Prvi put u regiji sastali su se stručnjaci iz različitih sektora i nivoa vlasti sa zajedničkom misijom da unaprijede srednje stručno obrazovanje u FBiH. Na konstituirajućem sastanku predstavljena su pravila i operativni plan rada Međukantonalne grupe.

Privredna komora Zeničko-dobojskog Kantona i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog Kantona su kroz međusektorsku saradnju sa partnerima u okviru ranije osnovane Međusektorske radne grupe Zeničko-dobojskog Kantona i podršku GIZ-a utvrdili da u pogledu praktične nastave postoje brojna pitanja koja su uređena federalnim propisima, poput Zakona o PIO-u, Zakona o zdravstvenom osiguranju, Zakon o porezu na dohodak i drugih, sa nejasnim, različitim ili čak potpuno suprotstavljenim tumačenjima te je u vezi s tim proteklih nekoliko godina djelovano u pravcu otklanjanja postojećih nejasnoća i kreiranja prijedloga za izmjene i dopune federalnih propisa koji su identifikovani kao prepreka u realizaciji praktične nastave.

N1
N1
N1
N1
N1

Kako se rješenja identifikovanih federalnih propisa primjenjuju na sve kantone i prevazilaze kantonalni nivo, Privredna komora Zeničko-dobojskog Kantona je u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog Kantona, a uz podršku njemačkog GIZ-a, pokrenula inicijativu za uspostavljanje radnog i operativnog tijela koje će se baviti davanjem preporuka i utvrđivanjem incijativa za izradu, izmjenu i dopunu pozitvnog pravnog okvira, te razmjenom iskustava i znanja u ovoj oblasti.

“Međusektorska radna grupa Zeničko-dobojskog Kantona je u protekle dvije godine, kontinuiranim djelovanjem, kroz podršku pravnih savjetnika, identificirala najznačajnije prepreke za kvalitetno izvođenje praktične nastave u srednjem stručnom obrazovanju, i neke od identificiranih prepreka otklonili na kantonalnom nivou, zahvaljujući sinergiji svih potrebnih aktera iz Zeničko-dobojskog kantona. No, za rješavanje mnogih problema koje je Grupa identificirala u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja, nadležni su isključivo federalni nivoi vlasti, pa je neophodna interaktivna komunikacija predstavnika relevantnih institucija svih kantona FBiH. Stoga je današnji konstituirajući sastanak Međukantonalne fokus grupe za unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja, koja je okupila predstavnike relevantnih institucija iz svih kantona FBiH, važna karika u lancu aktivnosti koje je neophodno poduzeti u narednom periodu u cilju unaprijeđenja srednjeg stručnog obrazovanja,” rekla je Diana Babić, predsjednica Privredne komore Zeničko-dobojskog Kantona.

Ova radna grupa okupila je predstavnike nadležnih institucija s ciljem utvrđivanja ciljeva i zadataka zajedničke inicijative za unapređenje propisa kako bi kreirali dugoročna i održiva rješenja za dualno obrazovanje.

”Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona u srednjem stručnom obrazovanju provodi jedan segment dualno organiziranog obrazovanja, i to u dijelu izvođenja praktične nastave izvan škole, za što postoji zakonski okvir. Međutim, postojećim zakonskim okvirom riješili smo korake koji su se odnosili na obrazovanje kao i neke druge koje je bilo moguće provesti na nivou Zeničko-dobojskog kantona te smo svoje primjere dobre prakse i razmijenili sa kolegama na sastanku. To je na primjer Uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje učenika na praktičnoj nastavi, dok pitanje zdravstvenog (sanitarnog) nadzora, poreskog tretmana naknada kao što je topli obrok i sl. predstavlja prepreku koracima koji prethode potpunom prelasku na dualno organizirani sistem obrazovanja, a nisu u nadležnosti bilo koje obrazovne vlasti. Vjerujemo da ćemo zajedničkim djelovanjem članova Međukantonalne grupe u Federaciji BiH i našom čvrstom saradnjom unaprijediti srednje stručno obrazovanje sa ciljem kvalitetne implementacije trenutnih zakonskih rješenja ili njihovih izmjena i dopuna da bi se otklonile prepreke za naredne korake prelaska na dualno organizirano srednje stručno obrazovanje,” rekla je Bernadeta Galijašević, pomoćnica ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i odgoj i obrazovanje odraslih u Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog Kantona.

Uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, pitanje zdravstvenog (sanitarnog) nadzora, poreski tretman naknada kao što je topli obrok – samo su neka od pitanja iz propisa koji predstavljaju prepreku za zakonito izvođenje praktične nastave, a o kojima se diskutiralo na sastanku.

Zadatak ove grupe u narednom periodu bit će davanje preporuka odnosno utvrđivanje inicijativa za unapređenje pravnog okvira koji se primjenjuje na srednje stručno obrazovanje u pogledu pitanja doprinosa za PIO i zdravstveno osiguranje učenika za slučaj povrede i profesionalne bolesti tokom praktične nastave, sanitarnog nadzora učenika na praktičnoj nastavi, poreskog tretmana naknada isplaćenih učenicima u vezi sa praktičnom nastavom i mnogih drugih.

Privredna komora ZDK od septembra 2020. godine u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK sprovodi aktivnosti usmjerene ka unapređenju srednjeg stručnog obrazovanja, a današnji sastanak i uspostavljanje Međukantonalne fokus grupe za unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja jedan su od važnijih koraka u tom procesu.

Ove aktivnosti podržao je projekat „Stručno obrazovanje u BiH“ koji provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime vlada Švicarske i SR Njemačke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!