Osobe s invaliditetom konačno dobijaju adekvatan taksi prijevoz u Sarajevu

Vijesti 07. apr 202118:45 0 komentara
morgueFile

Osobe s invaliditetom u Kantonu Sarajevo konačno će, nakon niza godina borbe, dobiti mogućnost taksi prijevoza nakon što je u Skupštini KS usvojen Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o taksi prijevozu u KS. Zakon je usvojen sa 26 glasova "za" i jednim "protiv".

Inicijativa za izmjenu ovog zakona pokrenuta je još 2016. godine prema Federalnom ministarstvu prometa, a ponovljena je početkom 2019. godine. Jedna od inicijatora bila je zastupnica Skupštine KS Vildana Bešlija.

“Zahvaljujem se ministru Šteti koji je uspio ovaj proces dovesti do kraja. Naša stranka je u prošlom mandatu isticala ovaj problem. Uz pomoć i saradnju drugih zastupnika na Federalnom nivou smo uspjeli naći rješenje. Bilo je dosta zajedničkog rada. Žao mi je što neke od osoba kojima bi ovaj prevoz baš koristio i koje su se javno zalagale za takvu vrstu prevoza u KS javnim apelom nisu više s nama, kao što je Jasmin Džemiđić koji se neće uspjeti provozati jednim takvim vozilom. Ali svjesni smo da je ovo veliki iskorak”, kazala je Bešlija.

Izmjene su tražili i taksisti, među kojima je i predsjednik Udruženje za zaštitu prava “Taxi 8” Zijad Omerić koji je uputio prvi dopis prije 10 godina kada je ministar saobraćaja KS bio Jusuf Bubica.

Prema dosadašnjem zakonu, taksi prijevoz se mogao obavljati samo putničkim vozilom sa pet sjedišta koja imaju četvero vrata.

Nakon što je FBiH izmijenila zakon, stekli su se uvjeti da isto učini i Kanton Sarajevo. Za sada će šest vozila dobiti dozvolu i taksi oznaku za prijevoz osoba s invaliditetom. Također, izmjenama se utvrđuje i kodeks oblačenja vozača.

Banjaluka ovakvu vrstu prevoza ima od 2016. godine, a uslugu sufinansira Gradska uprava.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!