Ostaje li EUFOR ili u BiH dolaze NATO snage?

Vijesti 13. sep 202219:18 0 komentara

Već 18 godina snage EUFOR-a raspoređene su u BiH. Nove geopolitičke okolnosti i sukob u Ukrajini mogao bi rezultirati različitim scenarijima koji su prijetnja stabilnosti i sigurnosti. U međuvremenu Oružane snage BiH očekuje finalno ocjenjivanje jedinica.

Ostaje li EUFOR ili u BiH dolaze NATO snage? Pitanje je koje se sve češće postavlja uoči sjednice Vijeća sigurnosti UN-a. Ruski veto značio bi kraj misije Althea u BiH. Zbog bojazni od mogućeg sigurnosnog vakuma ministar odbrane o tome mjesecima razgovara sa stranim zvaničnicima.

“Saveznici jednostavno imaju pripremljen odgovor u slučaju da se uloži veto. Jučer smo upoznali ambasadore zemalja kvinte da unutar BiH nema nikakvih neslaganja, dakle svi smo za da se produži mandat EUFOR-a”, kazao je Sifet Podžić, ministar odbrane BiH.

Veto bi sve promijenio. No, analitičari objašnjavaju da manje EUFOR-a znači više NATO-a u Bosni i Hercegovini i to jer se u Aneksu 1. a Dejtonskog sporazuma navodi da se daje saglasnost NATO-u da uspostavi snage koje će djelovati pod rukovodstvom i biti podređene Sjeverno-atlantskom savezu.

“Nema nikakve mogućnosti da dođe do međuprostora u kome bi neko mogao reći: Super, ovi odoše, ovi ko zna kada će doći i da li će doći… Nema nikakvih prepreka da NATO ispunjava svoju misiju koja je uspostavljena Mirovnim sporazumom u Dejtonu”, kazao je Hamza Višća, vojni analitičar.

Zbog toga je u svojim ranijim izjavama Milorad Dodik, glavni politički protivnik približavanja BiH NATO paktu poručio:

“Naš je prijedlog Rusima da u Savjetu bezbjednosti, kada god dođe na red, glasaju za misiju Althea u mandatu koji je nama do sada poznat”.

U međuvremenu se odvija saradnja sa NATO savezom. Na Manjači će sljedeće sedmice jedinice OSBiH proći ocjenjivanje spremnosti. Za ministra odbrane to je novi korak ka NATO članstvu, za člana Predsjedništva daleko od toga.

“NATO tu ne učestvuje. NATO je tu kao posmatrač, posmatrat će određene stvari kao što su radili u Srbiji i mnogim drugim mjestima. Mi smo protiv NATO-a”, ističe Dodik.

Protiv približavanja BiH NATO savezu je i Rusija koja bi to smatrala neprijateljskim aktom, već su nekoliko puta upozorili iz ruske ambasade. Stoga se u neizvjesnosti očekuje sjednica Vijeća sigurnosti. Odlazak EUFOR-a i dolazak NATO-a je u rukama onih koji su izričito protiv priključenja Bosne i Hercegovine ovom savezu. Na to će se odlučiti, kažu analitičari, samo ako imaju opasniji plan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!