Oštećen jedini put koji povezuje dva glavna grada: “Bruka i sramota države!”

Vijesti 06. dec 202119:39 1 komentar
N1

Samo mjesec dana nakon poplava, nove obilnije padavine, donose i nove-stare probleme. Većina vodostaja u BiH je u porastu. U općini Ključ izlile su se Sana i Sanica, a u slivu rijeke Neretve moguće je izlivanje pritoka. Na sreću većih poplava nema, primjetna su manja klizišta i začepljenja potoka, kanala i odvoda. Naša ekipa posjetila je Trnovo.

A kako mala voda može biti veliki problem, najbolje pokazuje Jahorinski potok, koji ne samo da je poplavio okolne kuće, već ih je i zatrpao.

“Ovuda se moglo ići čamcem, koliko je kamenja i sada se vidi. Pratimo situaciju kao meteorolozi, ne znamo šta će biti. Kod mene je u podrumu počela izvirati voda”, govori nam Savo Cinco, mještanin Kijeva.

Kako bi spriječili slike koje su se ovdje mogle vidjeti prije samo mjesec dana, danas grupa radnika GP Puta čisti ušće ovog potoka u Željeznicu. Sama Željeznica početkom oktobra izlila se na više mjesta u trnovskoj opštini i pričinila štetu tešku više od trećine budžeta cijele opštine.

“Po našim procjenama, to je negdje oko milion i po. Komisije su prvobitno procijenile štetu da je to negdje oko milion, međutim naknadno su se javili vlasnici vikendica, šteta na tim vikendicama je gotovo pola miliona, što znači milion i po”, saopštio nam je Dragomir Gagović, načelnik opštine Trnovo.

Uplašeni građani gledaju u rijeku. Posebno ih brinu mostovi oko kojih se skuplja kabasti otpad.

“Vidite sami kako je, popriječi se ovo i zaglavi. Evo ova kuća ovdje, ona je prije mjesec dana poplavila od krova”, objašnjava Muhamed Ćato.

Mještani brinu za imovinu, ali i puteve. Tokom prošlih poplava put Sarajevo-Foča kod hidrocentrale Bogatić bio je poplavljen, a dio njega se i odronio. Štete do sada nisu sanirane.

“To je bruka države jer to je jedini put koji povezuje dva glavna grada Sarajevo i Podgoricu, vrlo je tranzitan, već je krenula sezona, ljudi idu na Jahorinu i Bjelašnicu. Klizišta su u krivinama”, rekao nam je načelnik općine Trnovo, Dragomir Gagović.

Nije Željeznica jedina rijeka u BiH koja prijeti da se izlije, zbog kiše i snijega koji pada u većem dijelu BiH, nivo većine vodostaja je u porastu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare