Oštra reakcija HNS-a: Napad na Ambasadu Hrvatske u BiH

Vijesti 31. jan 202110:51 > 13:42 31 komentara
N1

Hrvatski narodni sabor osuđuje ''napad na zgradu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu'', saopćeno je jutros iz HNS-a.

Kako je navedeno iz HNS-a, potrgani nosači zastava na zgradi Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu, pri čemu je zastava Europske unije uništena, nije put kojim Bosna i Hercegovina želi ići u budućnosti.

”Hrvatski narodni sabor osuđuje napad i zahtjeva žurnu reakciju policijskih i pravosudnih institucija kako bi se počinitelj otkrio i kaznano odgovarao.
Zalažemo se za europsku Bosnu i Hercegovinu, živimo i borimo se kako bi pokrenuli njen put k Europskoj uniji, nažalost, ovakvi nas pokušaji rušenja svih demokratskih standarda vraćaju nekoliko koraka unazad.

Neprimjerene poruke i odnos sa susjednom zemljom koja je najveći zagovornik stabilnost i razvoja BiH ali i najveći zagovaratelj i partner europske i euro-atlantske BiH nikako ne smije biti meta ovakvih ili sličnih napada.

Republika Hrvatska se iskazala kao pravi prijatelj i velika potpora prilikom naših pokušaja pri izgradnji europske Bosne i Hercegovine i zaštiti pozicije prava hrvatskog naroda u traženju puta ka potpunoj ravnopravnosti i legitimnom predstavljanju’‘, saopćeno je.

Iz HNS-a se nadaju da ovakvi i slični događaji neće predstavljati smetnju budućim prijateljskim nastojanjima Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

”Uvjereni smo kako će se dobrosusjedski i partnerski odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u budućnosti razvijati na obostrano zadovoljstvo i dobrobit svih naših naroda”, saopćeno je.

Nepoznate osobe oštetile su sinoć jarbol na zgradi Hrvatske ambasade u Sarajevu oštetivši jednu od istaknutih zastava, potvrđeno je jutros za N1 iz MUP-a KS.

Uviđaj su obavili pripadnici sarajevske policije, a potraga za osobama koje su pričinile materijalnu štetu još uvijek je u toku.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare