Oštre kritike na račun HDZ-a na sjednici HNS-a: Hrvati će srediti sami sebe

Vijesti 04. jun 202114:19 > 14:32 3 komentara
Screenshot

Ivica Brešić iz Hrvatske republikanske stranke iznio je oštre kritike na račun HDZ-a BiH na današnjoj sjednici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH koje se održava u Sportskoj dvorani Bijeli brijeg u Mostaru.

“Pozorno sam slušao preko 100 minuta izlaganja, obrazlaganja ovog rada u protekle dvije godine. Niste ni spomenuli teme koje smo mi željeli predložiti na dnevni red. Moj dojam ovdje je da su najzadovoljniji oni koje mi prozivamo sa govornice. Oni ljudi sa Bakirom Izetbegovićem koji prate šta mi radimo ovdje sada mogu komotno motati motalice. Mogu gasiti jednu smjenu u namjenskoj industriji jer vide da će Hrvati srediti sami sebe. I da nemaju potrebe poduzimati ništa već samo čekati”, kazao je Brešić na početku svog govora.

“Vozimo svoj narod u sigurnu propast”

“Oni če čekati, a mi ćemo nastaviti koristiti pozicije koje su nam date da vozimo svoj narod u jednu sigurnu propast u Bosni i Hercegovini”, dodao je.

Kako je kazao, odnosi koji postoje između političkih predstavnika Hrvata u BiH i institucija Republike Hrvatske već duži niz godina se svode na odnose dva HDZ-a i njihovih uživh rukovodstava.

“Reklo bi se na odnos dva predsjednika. Intenzitet mlakih pokušaja rješavanja problema koji imaju Hrvati s ove strane granice govore o odnosima predsjednika HDZ BiH i HDZ-a Hrvatske. Koliko su ti odnosi plodonosni vidimo po broju uspješno rješenih problema Hrvata u BiH. NIjedno otvoreno pitanje državljana Hrvatske koji žive u BiH nije sustavno rješeno”, naveo je on.

“Tri mumija u Saboru neću ni komentirati”

Naveo je da se proračunska sredstva za Hrvate izvan Hrvatske koriste samo u službi jedne stranke i njenih interesa.

“Vezani su za izbore ili glasanje s jedne ili druge strane granice. To se često radi na vrlo nezakonit način. a jednog dana će to neko upotrijebiti protiv naših zajedničkih interesa”, poručio je.

“Tri mumija u Saboru neću ni komentirati. Njihova je svrha da su samo dnevnopolitički osigurač hrvatskih prava koji se ne ostavruju ni u čemu u Saboru. Oni šute i naplaćuju svooj osigurani mandat na prethodno opisani način”.

Dodao je da se rješaavju neki problemi kao prelazak granice kada to treba stranci da u jednoj jedinici lokalne samouprave skupi glas.

“Hrvatska je već osam godina u EU, a njeni građani s ove strane granice su od EU građanskih privilegija dobili samo priliku za još jedan val iseljenja. Mazanje očiju i ušiju Hrvatima. A ustvari površno pranje prljave savjesti koje slušamo s obje strane HDZ-a ogledaju se u pokušaju medijskog pumpanja nepostojećih papira, beskrajnom ponavljanju mantre o neravnopravnosti. To radimo desetljećima i samim time stavljamo sebe u poziciju neravnopravnosti iako smo legitimni predstavnici u svim institucijama u BiH već punih osam godina. Osam godina nema platforem, nema ničega osim nas u tim institucijama”, kazao je.

“Pred izbore počnemo sa jačim izjavama. Uvjeren sam da nećemo dočekati izmjenu Izbornog zakona jer je to sve šta bošnjačka strana treba napraviti. Strašno sam razočaran da ovih 30 godina onoga što su branitelji izborili kao pravo Hrvata smo doveli u takvu poziciju da smo doživjeli demografski slom, iseljenje, najviše zbog politike nas ovdje koji predstavljamo HNS”.

Rezolucije o dokumentima HNS-a

Kako je najavljeno, izaslanici HNS-a BiH trebali bi izglasati rezoluciju koja će se oslanjati na dosad donesene dokumente HNS-a, koji “upozoravaju na višestruko preglasavanje Hrvata”.

Uz to, rezolucija, između ostalog, poziva na nužne promjene i dogovor, izvršavanja političkih dogovora i napredovanja prema vanjskopolitičkim ciljevima BiH. Sjednica je počela tako što su Hrvatska republikanska stranka i Čapljina u srcu zatražile nove tačke dnevnog reda, na što je predsjedavajući zasjedanja Dragan Čović prokomentirao kako će se ono što traže naći u njegovu izvješću o radu HNS-a BiH.

Riječ je o zastupljenosti hrvatskog naroda u tijelima vlasti, institucijama i organizacijama na razini BiH, entiteta i kantona kao i lokalnoj razini te pitanje definiranja odnosa i strateških ciljeva na političkoj sceni u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare