Oštre reakcije zbog postavljanja i skidanja plakata u Bužimu

Vijesti 28. dec 202110:13 > 10:15 10 komentara
OO SDA Bužim/Facebook

"Sretan Božić i Nova godina", čestitali su ovim riječima Božić na bilboardu u Bužimu premijer USK Mustafa Ružnić i predsjedavajući skupštine Rasim Halkić. No, čestitka nije dugo ostala na svome mjestu.

Naime, bilboard je izazvao nezadovoljstvo kod Općinske organizacije SDA Bužim. Oglasili su se saopćenjem u kojem su rekli da je ovo po prvi put da se ovakav plakat postavi u Bužimu.

“To je izazvalo revolt mnogih građana, s obzirom da je Bužim čisto bošnjačka sredina i da su ovakvi plakati doživljeni kao provokacija za sve koji žive u Viteškom gradu Bužimu”, naveli su u saopćenju iz lokalne SDA.

Zatražili su da se plakat o trošku nalagodavaca hitno ukloni iz Bužima.

“Obzirom da premijer kantona ima dva savjetnika iz Bužima tražimo da se isti izvine svim Bužimljanima zbog ovakvog provokativnog plakata koji nema nikakvu svrhu i dodatno provociraju naše sugrađane. OO SDA smatra da se ovakva praksa više nikad ne može i ne smije ponoviti u Bužimu, jer ako ovo dozvolimo sada iduće godine ne bi nas začudilo da u centru grada donesu slamu i jaslice”, kazali su u saopćenju.

Kako su javili mještani Bužima, plakat je uklonjen. Ovakav čin izazvao je revolt kod građana, ali i javnih osoba. Mnogi su regovali na Twitteru.

Iz Hrvatskog narodnog sabora BiH u utorak su ocijenili kako je poruka načelnika općine najbolji pokazatelj kako SDA vidi ‘modernu i građansku’ državu BiH.

“Ovakve reakcije su živi dokaz i primjer ‘moderne i građanske’ države kako je očigledno promišlja SDA. To je valjda taj primjer jednakopravnosti i suverenosti s kojom bi trebali pristupiti EU, a božićna čestitka je vrijeđanje”, naveli su iz Hrvatskog narodnog sabora koji okuplja hrvatske stranke u BiH.

Oni očekuju da će SDA i načelnik Nanić uputiti ispriku zbog ovoga sramnog ispada.

“Ne katolicima niti nekome Hrvatu, nego svim normalnim ljudima u Bosni i Hercegovini, bez obzira kojem konstitutivnom narodu ili konfesiji pripadali”, naveli su iz HNS-a BiH.

Dragan Mioković je napisao da mu je srce kao planina kada vidi koliko je ljudi koji ne slave Božić reagovalo.

“Znam ja da je Twitter ovdje, kod nas, nejak i nedovoljno uticajan u odnosu na profiliranje društvenih zbivanja, onda, boravi i na Twitter svašta, ali, srce mi k’o planina kad vidim koliko je vas koji ne slavite Božić, odreagovalo na post onog mudžahida na baterije iz Bužima“, napisao je Mioković.

Novinarka i psihologinja Hana Sokolović istaknula je da “u ovakvoj državi ne možemo preživjeti.”

“Ovo nije normalno. Ovako ne možemo preživjeti u ovoj zemlji, niko od nas. Hvaleći se etnički homogenim sredinama u kojima je zločin čestitati praznik”, navela je Sokolović.

“Evo to su te civilizacijske vrijednosti. Meni koliko je poznato 505-ta se je borila za Bosnu svih njenih građana bez obzira na vjeru. Možda sam pogrešno naučen u što čisto sumnjam. Treba nama ona kometa iz “Don’t look up” da nas poravna i živio”, još je jedan od komentara korisnika društvenih mreža.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare