Oštri tonovi, Viber prepiska, “Seb” na nastavku suđenja Novaliću i drugima

Vijesti 20. okt 202118:42 1 komentar
N1

Oštri tonovi, pojedinosti Viber prepiski, prigovori odbrane na rad Tužilaštva BiH, obilježilo je nastavak suđenja Fadilu Novaliću i ostalima, optuženima za nabavu spornih respiratora u vrijednosti 10 i pol miliona maraka. Tužilaštvo je direktno ispitivalo sekretaricu Vlade Federacije Editu Kalajdžić.

Pitanja nadležnosti, procedura, funkcionisanja Vlade u vrijeme prirodne nesreće početak su svjedočenja Edite Kalajdžić, sekretarice Vlade. Tužilac se zatim fokusirao na brojne razgovore u Viber grupi Gensek, traže odgovore o uticaju trećih lica na odlučivanja nadležnih:

Seb zove. Loši respiratori. Užas. U ogromnom smo problemu. Ako je to tačno a jeste garant“.

Seb. jeste profesorica Sebija Izetbegović, potvrdila je u sudnici svjedokinja Kalajdžić. Poruka je nastala u vrijeme kada su mediji objavili da su respiratori loši. Mnogi su me zvali, pa i profesorica Izetbegović da pita znam li šta se dešava, odgovorila je Kalajdžić na pitanje tužioca. Uslijedila su nova, također bazirana na Viber prepisci.

Šefe čujte se Vi sa Sebijom direktno oko cijene respiratora. Izgleda da nisu isporučeni ugovoreni respiratori. Šalje Sebija“, piše u drugoj poruci.

Tužilaštvo želi dokazati da je razmjena poruka sa trećim licima omogućila njihov uticaj na odlučivanje nadležnih, konstatuje da je riječ o političkoj korupciji. Ulažući prigovor odbrana je istakla da se u sudnici pominju treća lica koja nisu predmetom optužnice, konstatujući da se sudi osobama van sudnice. Oštro su osudili postupanje tužioca zatraživši reakciju Suda i konkretne mjere.

Čuli ste šta se dešavalo, vidjeli ste šta se dešavalo, ja sam to prigovorila ne samo kad je Sud u pitanju, Sud još i najmanje, ovdje se radi o postupcima Tužilaštva. Sve ostaje na sudskim zapisnicima koje će neko možda za 20-ak godina gledati, i to je ono za što se mi borimo“, kazala je Vasvija Vidović.

Dobijala sam mailove brojnih ponuđača, i sve sam to proslijeđivala institucijama FUCZ-a i ZZJZ FBiH, rekla je u sudnici Kalajdžić. Nikada nije čula za Srebrenu malinu, optuženog Hodžića vidi prvi put u sudnici, ne sjeća se da je razgovarano o respiratorima i cijenama, Ugovor FUCZ-a o nabavci respiratora vidjela je tri-četiri dana nakon u medijima, a prvi put službeno 20 i nešto dana nakon realizacije i zaključivanja.

Ja ne mogu nadgledati rad namještenika koji rade u Uredu premijera i dva dopremijera, jednostavno ne stižem nit’ mi je to u opisu posla“, navela je.

Osim oštre razmjene riječi odbrane i tužilašta, upozorenja sutkinje prema tužiocu da promijeni metodologiju prema svjedoku u sudnici je zbog smijeha opomenut i optuženi premijer Federacije Fadil Novalić

Suđenje se nastavlja 22. 10. i to nastavkom svjedočenja Edite Kalajdžić, sekretarice Vlade Federacije, a koju će nastaviti da direktno ispituje glavni tužilac, potom unakrsno ispituje odbrana, a pravo na pitanja imaju i članovi Sudskog vijeća.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare