Osuđen na šest godina: Penzionisani pukovnik VRS Dane Lukajić pušten na slobodu

Vijesti 16. sep 202218:26 2 komentara
N1

Penzionisani pukovnik Vojske Republike Srpske Dane Lukajić, kojeg je hrvatsko pravosuđe osudilo na šest godina zatvora zbog mučenja zarobljenika u logoru Manjača, pušten je na slobodu.

Ovu informaciju objavio je na društvenim mrežama i sam.

“Dobar dan, draga rodbino, poštovani prijatelji, saborci, veterani i bezbrižni penzioneri! Sa neizmjernom radošću i silnim emocijama objavljujem da sam nakon 1.539 dana tuge i bola završio agoniju i sudbinsku nesreću u koju zapadoh u trećoj životnoj dobi “, poručio je Dane Lukajić na društvenim mrežama.

Lukajić je uhapšen 30. juna 2018. godine u Ličkom Petrovom Selu u Hrvatskoj, zbog “sumnje da je počinio zločin nad ratnim zarobljenicima na Manjači kod Banjaluke u septembru 1992. godine”.

Pravomoćno je osuđen u januaru 2020. godine. Proglašen je krivim da je počinio ratni zločin od sredine juna do sredine septembra 1992. tokom oružanog sukoba na području Bosne i Hercegovine u logoru ratnih zarobljenika Manjača pored Banja Luke kao kapetan I. klase vojske Republike Srpske (VRS) i vođa operativnog tima organa sigurnosti zaduženog za prikupljanje obavještajnih podataka od ratnih zarobljenika.

Lukajić je prilikom ispitivanja dvojice zarobljenih pripadnika HVO-a, kao i trojice zarobljenih pripadnika HOS-a, u više navrata unaprijed zapovjedio podređenim pripadnicima VRS da tokom ispitivanja ili nakon njega tuku i povređuju navedene zarobljenike. Uz to, Lukajić je proglašen krivim i da je lično tjelesno zlostavljao i tukao jednog od navedenih pripadnika HOS-a.

Početkom prošle godine, on je iz zatvora u Hrvatskoj prebačen na izdržavanje preostalog dijela kazne u KPZ Tunjice u Republici Srpskoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare