Osumnjičenima za svirepe zločine u Bijeljini određen pritvor

Vijesti 06. dec 202113:40 1 komentar
Sedmero djece koji su monstruozno ubijeni u Bijeljini

Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor osumnjičenima Živanu Miljanoviću, Stevi Bokariću, Goranu Sariću, Jovici Petroviću, Mirku Simiću, Ljubi Markoviću i Slavenku Kočeviću koji se terete za ratne zločine na području Bijeljine.

Pritvor je određen zbog opasnosti od bjekstva i osnovane bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

“Živan Miljanović, Stevo Bokarić, Goran Sarić, Jovica Petrović, Mirko Simić, Ljubo Marković i Slavenko Kočević osumnjičeni su da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka c) u vezi s članom 180. stav 1. i članom 29. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Pritvor po ovom rješenju može trajati najduže jedan mjesec, računajući od dana lišenja slobode, tj. od 3.12.2021. godine do 3.1.2022. godine ili do nove odluke Suda”, saopćeno je iz Suda BiH.

Podsjetimo, na ročištu održanom u subotu, tužilac Ivan Matešić kazao je kako su ubistva 22 Bošnjaka, među kojima su i djeca, unaprijed isplanirana.

Ključna je bila rečenica osumnjičenog Steve Bokarića pripadnika Službe bezbjednosti “niko ne smije ostati”. Potom su pripadnici jedinice kojima je rukovodio Duško Malović, krenule u akciju. Porodice su izvodili iz kuća. Bila je potpuna tišina, navodi tužilac, jer su im rekli da ih vode na razmjenu u Janju, no vodili su ih na obalu Drine u smrt.

Ko je pucao? Malović Duško, kao komandant, Goran Sarić koji se toj jedinici privremeno pridružio, Živan Miljanović, Jovica Petrović… Neki od direktnih izvršitelja nam nisu dostupni danas. Dirnulo me posebno, kao čovjeka, kada je došao red na jednu ženu i njenu maloljetnju 10 ili 12 godina staru kćerku. Žena se “ukopala” od straha, nije se mogla pomjeriti do mjesta egzekucije, kćerka ju je uhvatila za ruku i rekla “haj'mo majko”“, naveo je tužilac Matešić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare