Osvrt Đure Kozara: Dodik će teško dobiti rusku podršku

Vijesti 10. okt 202111:43 > 12:05 5 komentara
N1/F.Z.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik trebao bi danas u Beogradu da se sastane sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, koji će boraviti u Srbiji povodom obilježavanja 60 godina Pokreta nesvrstanih zemalja.

Dodik je ranije rekao da postoji mogućnost da se u Beogradu neformalno vidi sa Lavrovom.

– Razgovarat ćemo o situaciji, ako budemo u prilici. On dolazi u Beograd, ja sam isto tu zato što dan poslije ima samit posvećen jubileju nesvrstanih zemalja gdje ću ja učestvovati – rekao je Dodik.

Dodik vjeruje da će biti u prilici da vidi Lavrova. – On je moj stari drug, kao i ja njegov – kazao je lider SNSD-a. Lavrov bi danas trebao da stigne u Beograd, gdje će u naredna dva dana učestvovati na skupu povodom 60 godina Pokreta nesvrstanih zemalja. Ranije je najavljeno da će ovom značajnom skupu prisustvovati brojni državnici i najmanje 40 šefova diplomatija.

A što u situaciji kada se sve češće spominju sankcije i Amerike ali i EU, Rusija može učiniti i na koji način djelovati kada je u pitanju aktualna situacija u BiH, za N1 je komentirao Đuro Kozar, vojno-politički analitičar:

U američkom filmu gledali smo “Spasavanje vojnika Ryana”, a sada je izgleda na sceni pokušaj spasavanja ruskog igrača Milorada Dodika, koji je po mom mišljenju u dubokom ofsajdu. Izgleda da je Mile, kako ga neki zovu , prevazišao i ruska očekivanja u izazivanju problema u Bosni i Hercegovini. Rusija njega podržava, ali čini se da je prevazišao i crvenu liniju i kod njih , jer je protiv sebe cijeli svijet okrenuo , tako da sada, čini mi se, sve izvjesnije da bi Dodik definitivno mogao da padne , jer će teško moći dobiti rusku podršku, budući da je Rusija ozbiljna zemlja i kako je ambasador Kalabuhov ovdje izjavljivao u Sarajevu “oni nisu za rušenje Bosne i Hercegovine”. A Dodik “ruši” tako što pokušava da vrati točak istorije , koji se okrenuo već puno godina naprijed. Pokušava da stvari vrati na 2005. godinu, kada su bile dvije vojske , sada je jdna io ostaće tako, jer ne može on to vraćati jer nije Oružane snage Bih stvorila Narodna skupština Republike Srpske, nego Parlamentarna skupština na osnovu saglasnosti, pa ako bi se taj točak istorije vratio , to se onda mora vratiti na Parlament BiH, jer vojska nije ni u nadležnosti entiteta, niti je bila, niti će biti“, kazao je Kozar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare