Otac sa kćerkom morao potražiti sklonište, supruga ostala na ratištu u Kijevu

Vijesti 07. mar 202209:28 > 12:29 0 komentara
F.Z./N1 (Ilustracija)

Ne liče sve ratne priče jedna na drugu, ali mnogima je zajedničko to što je glavni junak tih priča fizički razjedinjena porodica. U jednoj od priča koje se dešavaju u sadašnjem vremenu, otac i kćerka su na sigurnijem mjestu. Iz Kijeva su izbjegli u Ternopilj, blizu granice sa Poljskom, dok je djevojčicina majka, ostala na ratištu, na prvoj borbenoj liniji. Sa nama u "Novom danu" na N1 bio je suprug te žene, Taras Kovalyk.

Kovalyk nam je kazao da u Kijevu još uvijek radi internet te da može biti u kontaktu sa suprugom koja je kao medicinska sestra ostala u ovom gradu da pruža pomoć ranjenicima.

“Sada su mnogo bolje. Prvih dana je bio problem sa hranom i lijekovima, a sada već veliki broj ljudi nastoji pomoći i dostavljaju namirnice širom Ukrajine. Prilično je siguran put do Kijeva, čak i kamioni mogu proći”, rekao nam je sagovornik.

Kćerki je tri i pol godine i kako nam kaže Kovalyk stalno pita zbog čega ne može ići u obdanište u Harkovu.

“Pita me stalno zašto ne može biti sa prijateljima, ali i moja supruga mi pomaže da joj na neki način pojasnimo”, dodao je.

Kovalyk iz Ternopilja u razgovoru za N1 (N1)

Kovalyk je inače porijeklom iz Ternopilja, ali je deset godina živio u Kijevu.

“Tako da mi je sva imovina tamo. U suštini sam sada došao kod roditelja”, naveo je.

Kaže da je 2015. godine bio u aktivnoj borbi te da ovakvu situaciju ne doživljava prvi put.

“Zaista vjerujem da ću imati priliku vratiti se. Sanjao sam o putovanjima svijetom, a jutros sam nabavio karte za Grčku i planiramo ići do Tepalnih izvora. Za sada nemam nikakav plan, pokušavam reći ono što ja znam drugima, podučiti moje kolege nekim osnovnim vojnim vještinama i nakon pobjede ćemo vidjeti kako dalje”, naglasio je Kovalyk.

Trenutno je u Ukrajini masovan strah, ističe i dodaje da svi u toj zemlji nekoliko puta na dan čuju sirene i uzbuna i borba za život tada počinje.

“Svaki put kada neki vojni avion poleti u Bjelorusiju, mi čujemo zvuk za uzbunu i bez obzira na to što nismo fizički bombardovani, svi osjećaju taj strah više puta tokom dana i noći. I zaista se nadamo da ćemo dobiti podršku od naših međunarodnih prijatelja. Zaista je neophodno zatvoriti zračni prostor iznad Ukrajine uz vašu tehničku podršku vašim avionima, ali sve zemlje su sada u strahu. Također se javlja ljutnja i bijes prema ruskim vojnicima i svi koji mogu uzimaju puške, bore se. Pripremamo se čak i u onim dijelovima Ukrajine u kojima je sigurno”, poručio je Kovalyk.

Sve vijesti vezane za situaciju u Ukrajini možete pratiti na našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!