Otac Miloša Ostojića, tri godine nakon ubistva, odlučio više da ne ćuti

Vijesti 26. jan 202217:06 > 27. jan 2022 20:31 1 komentar
N1

Tri godine od ubistva Miloša Ostojića u Istočnom Sarajevu, u ekskluzivnom intervjuu za N1, po prvi put govori Milošev otac Dragan Ostojić. Ovaj privrednik pojašnjava da je ćutao jer je imao obećanja da će institucije pronaći ubice njegovog sina. Sada ima polovičnu informaciju, da su za nekim osobama raspisane potjernice. No, koga traže i šta je motiv ubistva porodica Ostojić ni danas ne zna. Sagovornik N1 otvoreno govori i o teorijama koje su pratile ovaj slučaj.

N1: Tri godine nakon ubistva, niko nije procesuiran, no šta vi znate sada o ubistvu, a šta ste znali 1. januara 2019. godine?

Ostojić: Čini mi se da smo više znali tada nego danas. Danas ne znamo ništa, apsolutno ništa.

N1: Iz Tužilaštva BiH su nam kazali da su raspisane potjernice, te da je istraga u toku. Znate li za kim su raspisane potjernice? Šta Vama kažu?

Ostojić: Istraga je u toku, potjernica je raspisana, crvena potjernica je raspisana, ali ja ne znam za kim.

N1: Imate li indicije za kim je mogla biti raspisana potjernica?

Ostojić: Ne. Prvobitno je pretmet preuzelo Tužilaštvo za organizovani kriminal u Banjaluci, to Tužilaštvo je za ove tri godine mene jednom pozvalo. Pozvali su me samo jednom da mi daju Miloševe stvari.

N1: Jesu li Vam išta tada rekli?

Ostojić: Ne, uzeli su mi nekakvu izjavu, kao da je moje djete krivo. Početak istrage se svodio na to da dokažu da je moje dijete nešto pogriješilo. I kada su svi shvatili da je 100% čist, da, kako rekoše neki policajci nije imao ni saobraćajni prekršaj, onda je to jednostavno sve stalo.

Danima je to stajalo. Devet, deset mjeseci nakon toga sam pokušao, i po nekim preporukama došao sam do gospodina Savkovića, koji je bio šef nekog odjela u Banjaluci. Čovjek mi je u lice rekao: “Ja se izvinjavam, mi nismo radili nešto na tom slučaju. Imali smo prioritet Krunića.” (Slaviša Krunić, ubijen u Banjaluci u aprilu 2019. godine)

N1/Dragan Ostojić

Poslije toga se niko nije javljao dok taj Savković nije rekao da je inspektor koji radi na tom slučaju prebačen na drugo mjesto, a tu će da pošalje nove inspektore koji će možda nešto bolje da vide. Poslao je dva inspektora koji se pominju u slučaju Davida Dragičevića. Poslije izvjesnog vremena sam iz medija čuo da je predmet prebačen na Tužilaštvo BiH. O tome me niko nije obavjestio.

N1: I sve ste informacije crpili iz medija?

Ostojić: Vidio sam da se kroz medije provuklo da je Darko Elez uhapšen zbog Miloša Ostojića i Siniše, mog prijatelja Tigra. (Siniša Miličević ubijen u junu 2018. godine u Istočnom Sarajevu.) Poslije njegovog hapšenja, da li je iko ikada više pomenuo Miloša i Tigra?

N1: Preko osoba koje poznajete, stupili ste u kontakt sa njim. Šta su vam prenijeli?

Ostojić: Da nema veze ni sa jednim ubistvom. To mi je rekao i Elezov advokat, ja ti garantujem da nije. Ja niti mogu koga da optužim, niti mogu da kažem da neko nije.

N1: Ni ubistvo Siniše Miličevića, ni Vašeg sina nije rasvjetljeno. Možete li ih dovesti u vezu?

Ostojić: Mi smo bili prijatelji. Ali ja uopšte ne mogu da povežem ubistvo mog sina sa bilo čime ili bilo kim. Od kad se rodio bio je sa mnom, radio, živio, znam svaki njegov pokret. Znam da se nismo nikome zamjerili. Provlačile su se u startu priče o nekom reketu. Nama nikada niko ni na koji način nije zatražio niti jednu marku. Ljudi su pričali o ciframa. Niko nas nije nazvao i zatražio. Da je mom sinu neko tražio on bi to sigurno meni rekao.

N1: Postojala je i teza da je Vaš sin zamjenjen sa Vašim zetom?

Ostojić: To mi djeluje totalno nemoguće. Svi znaju. Vozilo koje je pratilo mog Miloša pratilo ga je čitav dan, skinuto je sa deset kamera najmanje. Imaju snimci da njega prate, direktno njega. Kako može biti zamjena, ako ga neko prati čitav dan? I to prati ga vozilo koje je u Tuzli u septembru. Na njemu su čak originalne registracije. I takvo auto voženo, pratilo.

N1: Zašto ste toliko dugo ćutali?

Ostojić: Vjerovao sam u Tužilaštvo da će nešto uraditi. Da ne bih njima poremetio, nisam se nikada htio javiti. Vjerovao sam da će policija i Tužilaštvo uraditi svoj posao. Imao sam obećanja od ministra Lukača, od direktora Kostreševića, imao sam poslije obećanje od tužioca Čampare, svi su mi obećavali i svi kažu, istraga je u toku, raspisano je, ne sikirajte, svi znamo kakvo je bilo vaše djete. Zato nikada nisam htio da se javim da poremetim.

Video razgovara sa Draganom Ostojićem pogledajte na programu N1 27. januara, od 12h u emisiji NEWSROOM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare