Otkazana sjednica Predstavničkog doma PSBiH, na dnevnom redu opet bile akcize

Vijesti 04. okt 202220:57 0 komentara
Youtube Screenshoot

Otkazana je 33. po redu sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine koja je trebala biti održana sutra 5. oktobra.

Kako je navedeno na stranici državnog Parlamenta, sjednicu je otkazao predsjedavajući Nebojša Radmanović (SNSD), a kao razlog je naveo nepostojanje uslova da se ona održi.

Na sutrašnjoj sjednici je trebala biti održana rasprava o akcizama, tačnije, jedina tačka na dnevnom redu je bio Izvještaj o usaglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini.

Podnosilac je trebakla biti Zajednička komisija oba doma za usaglašavanje teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo da je i današnja sjednica Doma naroda otkazana, a na kojoj se također trebao razmatrati Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost i Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.

Sjednica je otkazana jer nije bilo kvoruma. Od delegata Srba niko nije prisustvovao dok je iz reda Hrvata bio samo jedan delegat.

Podsjetimo, Predstavnički dom i Dom naroda državnog parlamenta ranije su usvojili ova dva zakona, ali u različitim tekstovima, pa je bilo potrebno usaglasiti ih između dva doma.

Otkazana hitna sjednica Doma naroda PSBiH zbog nedostatka kvoruma

Predstavnički dom je, još u martu ove godine, usvojio prijedlog izmjena Zakona o akcizama u BiH, po kojima bi gorivo u Bosni i Hercegovini bilo jeftinije do pola KM na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Nakon toga, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je isti zakon, ali s rokom važenja samo 30 dana.

Zbog toga je bilo neophodno usaglasiti tekst predloženog zakona između dva doma, a Komisija za usaglašavanje usaglasila ga je na način da akcize na gorivo budu ukinute na period od šest mjeseci uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

S obzirom na nastavljenu praksu otkazivanja sjednica može se reći da će građani BiH još dugo čekati na jeftinije gorivo i životne namirnice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!