Otkočen predizborni proces: Sredstva tu, omogućeno štampanje glasačkih listića

Vijesti 08. jun 202219:06 0 komentara

Predsjedništvo BiH usvojilo je Nacrt budžeta za 2022. usklađen s odlukom visokog predstavnika o finansiranju izbora u iznosu od 12,5 miliona maraka. Ponovno različit stav i osude Milorada Dodika. A, visoki predstavnik nakon dvodnevne sjednice PIC-a daje do znanja da ima podršku cjelokupne međunarodne zajednice i da u BiH nikada nije bio turista.

Centralna izborna komisija krenula je u proces pripreme izbora. Danas potpisan Sporazum o nabavci usluga štampanja i pakovanja listića vrijedan 1,6 miliona maraka. Nema potrebe da CIK uopšte čeka usvajanje Budžeta u Parlamentarnoj skupštini, riječi su predsjedavajućeg Predsjedništva, Šefika Džaferovića.

“Budžet je u onom tekstu u kojem ga je utvrdilo Vijeće ministara, s tim da je Predsjedništvo BiH udovoljilo zahtjevima CIK-a onako kako je to i visoki predstavnik u svojoj Odluci juče uradio, i dodijelilo ova dodatna sredstva za održavanje izbora. Dakle, CIK ima sada sredstva koja je tražila prema prijedlogu budžeta koji je jednoglasno utvrđen”, kazao je Džaferović.

No, priča Milorada Dodika uobičajeno ide u drugačijem smjeru. Predsjedništvo nije postupalo po odlukama Schmidta, i za njima nije bilo nikakve potrebe.

“Tako da mislim da je odluka Schmidta koji sebe predstavlja lažno da je visoki predstavnik bila potpuna šarada i nepotrebna. Očigledno da nije imao strpljenja i da je po nalogu svojih nekih šaptača, pokušao da u pravni i finansijski sistem BiH unese nered, a ovako odlukom Predsjedništva ovo se dovodi u red, institucionalni”, naveo je Dodik

A Christian Schmidt odgovara kako je strpljivo čekao institucije, no bilo je jasno da je izborni proces ugrožen, štampanje listića prije svega. Međunarodna zajednica, tvrdi Schmidt, nikada nije bila jedinstvenija, i dobio je punu podršku PIC-a. Za vrijeme dok je govorio oglasila se Ruska Federacija sa stavom da su i odluke Schmidta i međunarodna zajednica u BiH takozvani i da samo nanose štetu. Visoki predstavnik Schmidt odgovara:

“Ruska Federacija je članica PIC-a, ali sami su sebe suspendirali. Dakle, ne plaćaju svoju članarinu i ne učestvuju u sjednicama PIC-a. Kada se u javnosti pojave snažne riječi to je onda najbolji signal da čovjek nema argumenata i da želi da ga svi čuju. Ja sam bio u Vijeću sigurnosti UN-a i od 15 članica su svi tokom mog izlaganja i diskusije bili u New Yorku i sjedili na svojim mjestima, a ruski pokušaj da to na bilo koji način zaustavi je propao. A rezervni plan im je bio jako simpatičan. Neki ruski komentatori i ceduljice koje šalju da sam turista u BiH, i onda je Rusija morala objasniti zašto su ostali dok sam ja pričao i onda sam od turiste došao do stručnjaka. I to je nešto sada sam ekspert za BiH i to mi niko još dosad nije tako rekao”, kazao je Schmidt.

Neovisno o usvajanju budžeta Centralna izborna komisija na raspolaganju ima više od 12 miliona maraka. Visoki predstavnik se kroz odluke pobrinuo da se opstrukcije više ne mogu dešavati. Dok su opet opstrukcije za usvajanje Budžeta i dalje moguće u Parlamentarnoj skupštini, uprkos najavama mnogih da će biti usvojen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!