Otvoren adrenalinski park na Smetovima, mališani oduševljeni

Vijesti 21. okt 202219:03 0 komentara

Bijeg od zagađenog zraka i maglovitih dana, od sada će Zeničani sigurno tražiti na izletištu Smetovi. Novootvoreni adrenalinski park izazvao je oduševljenje mališana, ali i onih starijih.

Nekoliko mostića, mini zip-line, različite prepreke i uživanje u prirodi. Adrenalinski park Poletarac spreman je za najmlađe. Dječiji smijeh i graja odzvanjala je Smetovima.

(Da li ti se sviđa ovdje?) ”Da.” (Gdje se nalaziš, šta je ovo?) ”Smetovi. zip-line.”

”Najljepše mi je sve.”

”Pa lijepoo.”

(Šta ćete danas raditi ovdje?) ”Igrati se.”

U Poletarcu, roditeljski nadzor je neophodan. Zabave nije manjkalo ni djeci, ali ni onim starijim.

”Moja djeca su tu bila, ovo je moje četvrto-peto unuče. Petoro unučadi imam koji su svi tu, na okupu. Veliki značaj ovog adrenalinskog parka je u tome što je samo 8 kilometara od našeg grada, i možemo pobjeći, kako je gradonačelnik rekao, iz onog sivila.”, kaže Sakib Halilović.

Ideju o gradnju Adrenalinskog parka Poletarac osmislio je Savez izviđača Grada Zenica. Preovladala je želja da ostave nešto korisno budućim generacijama.

”Adrenalinski park je dug 80tak metara i zip-line 30. Adrenalinski park je prilagođen djeci uzrasta od 4 do 12 godina, i može se koristiti bez sigurnosne opreme uz podršku roditelja ili instruktora. Zip-line, koji je prilagođen samo mlađim kategorijama, iako sajla koja je postavljena može izdržati i odrasle, zip-line je postavljen tako da se može koristiti isključivo uz pomoć opreme”, kaže Edin Šarić, Savez Izviđača Grada Zenice.

Samo nekoliko kilometara udaljeno od Zenice, izletište Smetovi imaju potencijal da postanu turistička atrakcija. Upravo se to nastoji postići ovakvim i sličnim projektima.

”Želja nam je da iz sivila grada, izvedemo ovdje u lijepu prirodu, djecu i odrasle, ali da imaju sadržaje. Gradska uprava je završila projekat žičare, međutim on košta nekih 35 miliona. Kako god saberemo, trenutno građani Zenice nemaju dovoljno sredstava, jer to bi bila najduža žičara u Bosni i Hercegovini, koštala bi puno, pa smo se odlučili da ćemo tražiti investitore koji bi i to napravili. Moramo stvoriti sve preduvjete da bi se ovdje razvio turizam, i iz godine u godinu idemo ka tom cilju”, Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Adrenalinski park pruža odličnu zabavu za najmlađe, ali ono što je još bitnije, omogućiće taj psiho-fizički razvoj djece kroz neophodan, direktni kontakt sa prirodom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!