Otvoren novi posebni respiratorni centar za COVID bolesnike na KCUS-u

Vijesti 05. mar 202115:53 > 15:53
Podijeli:
Izvor: KCUS

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) otvorio je danas posebni respiratorni centar Klinike za anesteziju i reanimaciju za izrazito teške Covid - 19 bolesnike u prostoru stare hirurgije, saopšteno je iz ove ustanove.

“Centar raspolaže sa 23 kreveta i već je popunjeno više od 85 posto kapaciteta. Radimo na proširenju kapaciteta posebnog respiratornog centra za još 21 krevet, što bi znači da bi kapacitet bio 44 kreveta, a za sljedećih sedam do 10 dana izvršili bi dodatno proširenje u prostoru punkta transfuziologije za još 23 kreveta”, navedeno je u saopštenju.

To bi sa ukupno 67 kreveta posebni respiratorni centar bio najveći respiratorni centar ikada u KCUS-u, ali i u BiH. Naravno, kapacitet posebnog respiratornog centra i cijelog KCUS-a sa 20 % bio bi na raspolaganju suosnivačkim kantonima. Četiri suosnivačka kantona imala bi po 22 kreveta za najteže bolesnike Covid-19. Preostali kreveti su na raspolaganju bolesnicima iz Kantona Sarajevo, dodano je iz KCUS-a.

Izvor : KCUS

Prema riječima prof. dr. Izetbegović, situacija sa epidemijom Covid-19 se dramatično pogoršava.
„Pritisak na KCUS ozbiljno raste, pa molim građane da budu disciplinovani da bi mi mogli pružiti kompletnu uslugu onima kojima je potrebna. Bojimo se naglog priliva velikog broja bolesnika, jer imamo sve veći broj zaraženih uposlenika kao i onih u izolaciji. Situacija sa SARS-Cov 2 virusom je iznimno ozbiljna i očekujemo da Krizni štab Kantona Sarajevo poduzme adekvatne mjere u zaštiti građana“, rekla je Izetbegović .

Izvor : N1
Komentari

Vaš komentar