Otvorena čuvena skakaonica Duradžik u blizini Starog mosta

Lifestyle 10. jun 202219:28 1 komentar
Anadolija/Ilustracija

Čuvena skakaonica Duradžik, koja je decenijama za brojne skakače predstavljala "posljednju stanicu" pred odvažni skok sa Starog mosta u Mostaru, od danas je u novom ruhu.

Zahvaljujući prijateljima, Klub skakača Mostari uspio je na ovom mjestu napraviti novu, savremenu skakaonicu s koje će ubuduće “letjeti” mladi skakači iz Mostara, od kojih su brojni članovi podmlatka Kluba Mostari.

“Ideja je stara nekoliko godina. Izrodila se kod nas u Klubu skakača u vodu, a podržao nas je od početka i ‘Red Bull’. Naša ideja je bila, prije svega, rekonstrukcija stare skakaonice, a kasnije smo shvatili i da bi bilo sjajno povećati visinu, jer smo imali problem s obzirom da je nedostajala ta visina između deset metara koliko je ranije bila visoka ova skakaonica i 25 metara koliko je visok Stari most. Ranija skakaonica je bila truhla, dotrajala i na njoj smo imali povrede skakača. Bili ste svjedoci skokova stranaca, koji zahvaljujući našim skakačima ostaju živi. Da smo imali nešto poput ove skakaonice ranije, do toga ne bi dolazilo”, rekao je predsjednik Kluba skakača u vodu Mostari Lorens Listo.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija/Ilustracija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Lorens Listo (Anadolija)

Skakaonica je rekonstruisana s namjerom da s nje skaču mladi skakači, koji bi jednog dana trebali postati skakači sa Starog mosta. U Mostaru je danas sve manje mladih skakača. Klub Mostari je zbog toga uveliko u kampanji koja za cilj ima sačuvati tradiciju skakanja.

“Mi radimo predano na tome. Nada je velika. Vidim mlade skakače koji dolaze. Već nekoliko njih je skočilo s visine od 15 metara. Uvjeren sam da će svako ko skoči s te visine, kasnije skočiti i sa Starog mosta, jer to je adrenalin. Sve vas vuče ka tome. Svi građani moraju biti uz nas kako bismo spasili tradiciju skokova. To je naša najstarija tradicija, stara već 456 godina”, rekao je Listo.

Vrijednost projekta je 50 hiljada KM, a osim Kluba skakača u vodu Mostari i “Red Bulla”, podržao ga je i Grad Mostar. Današnju svečanost otvaranja uveličao je svjetski skakački as Orlando Duque iz Kolumbije, koji je ranijih godina bio učesnik Red Bull Cliff diving skokova, čija je jedna od stanica upravo Mostar.

Ceremoniji je prisustvovao i legendarni skakač i šampion Emir Balić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare