Otvorena ljetna turistička sezona: Šta nude kupališta u BiH?

Vijesti 21. jun 202119:39 0 komentara

Danas je najduži dan u godini i najvreliji do sada. Ljeto je i kalendarski stiglo, a za veći dio BiH upaljen je narandžasti meteoalarm. Građani spas traže južnije - na Jadranu, na obližnjim kupalištima i bazenima, a ljekari pozivaju na oprez i savjetuju kako se zaštititi.

Naviknuti na kišu, Sarajlije su entuzijastično dočekali prvi dan ljeta i visoke temperature, bez obzira na to što meteorolozi najavljuju temperature i do 40 stepeni.

Savjeti ljekara

Međutim, činjenica da smo jedva dočekali ljeto ne treba da zasjeni savjete ljekara, koji tradicionalno upozoravaju na to da previše sunca može imati negativne posljedice na zdravlje građana. Glavni neprijatelji našeg organizma su sunčanica i toplotni udar koje su posljednjih godina u porastu zbog klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja. Najugroženija su djeca, trudnice, starije osobe, hronični bolesnici, ali nisu pošteđene ni potpuno zdrave osobe.

“Najvažnije je da to povećanje temperature ne ide naglo, jer to je, onda, praktično stres, a u svakom stresu je pojačano lučenje adrenalina, pojačan rad srca i pojačano znojenje, što još više doprinosi gubitku tečnosti”, kazao je dr. Ednan Drljević, infektolog u Opštoj bolnici “Prim. dr Abdulah Nakaš”.

Stručnjaci savjetuju da je važno nadoknađivati kalijum i magnezijum, koje uz natrijum i hlor organizam naročito gubi ljeti.

“Ali i  treba se kloniti tog perioda oko podneva, da je najbolje izlaziti u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima i, naročito, da se trebaju koristiti određena “pokrivala” za glavu, odnosno, da taj centar za termoregulaciju koji se nalazi u mozgu, ne bude direktno izložen sunčevim zracima”, rekao je Drljević.

Uzavrele temperature izmamile su građane na poznata bh. kupališta koja su, uz poštovanje epidemioloških mjera, otvorena, uglavnom, prošle sedmice.

“Dolaze većinom gosti koji su tu, iz Sarajeva i BiH, ali evo nadamo se da će nam ovo ljeto biti popunjeno i stranim turistima”, kazala je Nermina Sefer iz Termalne rivijere Ilidža.

Rijeke ili more

Branka Branković iz Turističke organizacije Banjaluka, potvrdila je da su kupališta otvorena, i to plaža kod Zelenog mosta, Abacija, plaža kod Gradskog mosta…

“Sve ono gdje Vrbas sebi dozvoljava pristup, vidi se da je prepuno kupača. Jako interesantno je i kupalište jezera Šljivno, na Manjači…”, navela je.

Ni u Hercegovačkom-neretvanskom kantonu ne nedostaje ljetnih izletišta, a turistička sezona otvorena je i u jedinom bh. gradu na moru.

“Mi imamo prekrasne rijeke, dakle Bune, Neretve, Bregave, Krupe… Na svim tim rijekama imaju kupališta u blizini Čapljine, Stoca, Mostara… Prije je bilo more, sunce, krevet, sada Neum ima šta ponuditi i u slobodnom vremenu gostiju, dakle, od kulturnih događanja, do posjete Zaleđu…”, naveo je Andrija Krešić iz Turističke zajednice HNK.

Bez obzira na, i dalje, brojna ograničenja u svijetu prilikom putovanja, građani BiH će, sasvim sigurno, moći da ostanu i u svojoj državi i da kvalitetno provedu ljeto, budući da imaju na raspolaganju više nego dovoljno destinacija, koje će im pomoći da i ovo ljeto provedu nezaboravno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!