Otvorena prva dionica koridora Vc u RS: EU stopirala finansiranje dva projekta

Vijesti 30. aug 202220:21 0 komentara
Europa.ba

Prva završena dionica autoceste na koridoru Vc u Republici Srpskoj (RS), od Johovca do Rudanke, otvorena je ceremonijom kojoj su prisustvovali član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjednica RS Željka Cvijanović, kao i drugi predstavnici vlasti RS, preduzeća Autoputevi RS, EBRD-a i Ureda EU u BiH.

Dionica Johovac – Rudanka osigurava direktnu poveznicu na autocestu Banja Luka – Doboj i postojeću magistralu M17 u Bosni i Hercegovini. Ona dopunjava dvije druge dionice, Vukosavlje – Johovac i Rudanka – Putnikovo, koje grade Autoputevi RS. Brzina kretanja putnika i tereta na ovoj dionici će porasti sa 60 km/h na 100 i 120 km/h.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je Republika Srpska stabilna i da njena ekonomija može da iznese infrastrukturne projekte poput dionice auto-puta na panevropskom koridoru Vc, jer je njena ukupna zaduženost 51 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je najniže u regionu.

“Napraviti šest kilometara puteva govori da smo sposobni da se organizujemo, da imamo strukture i službe, da imamo ljude koji znaju izvršiti procedure, da imamo izvođače koji to mogu činiti i da sada sa ponosom možemo reći da idemo dalje”, izjavio je Dodik novinarima u Kostajnici kod Doboja, gdje je ozvaničen završetak izgradnje prve dionice auto-puta na panevropskom koridoru Vc, dužine oko šest kilometara.

Dodik je istakao da već sutra počinju aktivnosti na trasi Vukosavlje-Brčko distrikt i naveo da su u završnoj fazi pregovori za put od Bijeljine do distrikta.

“Očekujem da će Brčko distrikt donijeti odluku o trasi koja je usaglašena sa nama da bi mogli i taj dio da gradimo”, izjavio je Dodik i naveo da su u završnoj fazi i pregovori za trasu od Višegrada do Istočnog Sarajeva.

Dodik je kao plan naveo spajanje od Bijeljine preko Zvornika prema Palama i Sokocu, a od Višegrada prema Rudom kako bi teritorijom Republike Srpske došli do Trebinja.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić izrazio je nadu da će u Federaciji BiH uspjeti da ubrzaju procedure da bi se završila izgrdanja koridora Vc što će povećati razvojnu perspektivu ovih prostora.
Ćorić, koji je najavio da već od sutra kreću aktivnosti na izgradnji nove dionice od Vukosavlja do Brčkog i podsjetio da se paralelno odvijaju radovi na drugoj dionici od Rudanke prema Putnikovom brdu, odnosno entitetskoj granici sa Federacijom BiH.

“Siguran sam da će i putevi Federacije uspjeti da ubrzaju procedure kako bi okončali dionicu koridora `Pet ce` koji je naš izlaz na panevropski koridor i dalje u EU, što će dalje povećati pesrpektivu RS i BiH”, izjavio je Ćorić.

Vršilac dužnosti direktora “Autoputeva Republike Srpske” Slobodan Stanarević rekao je da od 1. septembra počinju probne, odnosno testne vožnje na novoizgrađenoj trasi.

On je naveo da će probni period trajati 15 dana do kada će biti i ograničena brzina na nivo gradilišne, a nakon toga projektovana od 130 kilometara na čas.

Otvaranje dionice autoceste u Republici Srpskoj pokazatelj važnosti finansiranja iz Evropske unije. saopćili su iz Evropske unije u BiH

“Dionica duga 6,1 km završena je zahvaljujući grantu Evropske unije od 15 miliona eura, koji je omogućio dodatno finansiranje u obliku povoljnih kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj vrijednih gotovo 70 miliona eura. Vlasti i porezni obveznici nastavljaju uživati koristi koje donose vrlo povoljni finansijski uvjeti koji se nude za infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini koje podupire EU. Pružanjem podrške uvezanosti na Zapadnom Balkanu, kao i između Zapadnog Balkana i jedinstvenog tržišta EU, koje je najveće u svijetu, uz projekte autocesta na koridoru Vc, koje podržava EU, nastaju dodatne ekonomske koristi, a putovanje postaje brže i sigurnije”, naveli su.

Također, navode da je finansiranje EU za dva infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj na koridoru Vc i dalje su obustavljena zbog političke krize.

“EU i njene države članice nastavljaju biti najveći i najlojalniji izvor finansiranja za Bosnu i Hercegovinu, kao i najveći trgovinski partner i ulagač u BiH. Međutim, vlasti u državi ne iskorištavaju puni potencijal mehanizama finansiranja EU, uz rizik gubitka stotina miliona eura u ulaganjima u transport i energetsku infrastrukturu. Ured EU u BiH poziva političare da ne propuste prilike koje nudi Evropska Unija, a koje donose jasne i nezamjenjive koristi građanima BiH”, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!