Svečano otvorena Toplana Zenica, najmodernije energetsko postrojenje u BiH

Vijesti 23. mar 202216:04 > 16:08 0 komentara
N1

U Zenici je danas svečano otvorena Toplana Zenica, projekat pokrenut od strane ArcelorMittala Zenica, d.o.o. i Grada Zenica zajedno sa finskim partnerima KPA Unicon Oy i Finski fond za industrijsku saradnju u svrhu pružanja pouzdanog grijanja i ostvarivanja značajnog poboljšanja zaštite okoliša za građane Zenice.

Ukupna vrijednost ovog projekta je oko 53 miliona eura, od toga 41 milion eura su kreditna sredstva obezbijeđena od strane EBRD-a, a kredit je osiguran garancijom koju u potpunosti obezbjeđuje ArcelorMittal Grupa.

N1

Prilikom otvorenja građanima se obratio Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice koji je poručio da je najbitnije da će se naredne godine imati ekološko grijanje.

“Ovo je ekološki projekat. Građani Zenice, narednih sedam godina imat ćete istu cijenu grijanja kao što ste imali ove godine”, obećao je gradonačelnik Zenice.

N1

Direktor Toplana Zenica Sead Krgo poručio je da su građani dobili efikasno energetsko postrojenje, te da je sada situacija puno bolja.

“Ovo je najmodernije energetsko postrojenje u BiH, opremljeno najsavremenijom opremom. Građani su mogli primijetiti da je grijanje puno kvalitetnije i stabilnije”, rekao je Krgo.

N1

Nikhil Mehta, generalni direktor ArcelorMittala u Zenici istaknuo je da je projekat operativan već duže vrijeme, te da ispunjava sve ekološke zahtjeve, ali u isto vrijeme pruža i grijanje građanima Zenice.

Podsjetio je da se prestalo koristiti 150.000 tona energetskog uglja koji su se ranije spaljivali u starim kotlovima, a danas je usklađeno sa zahtjevom po pitanju emisija S02, NOx i prašine.

N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!