Otvorene rane Ahmića i Trusine: Još uvijek se traga za 15 ubijenih

Vijesti 16. apr 202217:24 > 17:24 0 komentara
N1

Ratne traume i nikada prežaljeni gubici preživjele bole i 27 godina od okončanja rata. Desetine hiljada civila ubijeno je širom BiH. Danas je godišnjica dva stravična zločina: zločina u selu Ahmići kod Viteza i u selu Trusina kod Konjica.

Porušene kuće, džamija i ubijeni civili. Ahmići. 16. april 1993. godine. Istog dana, samo 100 km dalje u selu Trusina ista slika: ubijanje civila. Zločin u Ahmićima počinili pripadnici HVO, a u Trusini Armije BiH. Rane i danas otvorene.

Mahir ef. Husić, imam u Ahmićima kaže: ”Mi tu istinu prenosimo, ali i gradimo suživot sa svima koji sa nama žive u miru, Prenosit ćemo kroz kulturu sjećanja imena postrojbi koje su činile ta zlodjela. Još uvijek se traga za 15 posmrtnih ostataka”.

U zločinu protiv čovječnosti, kako je ubijanje civila u Ahmićima označio Haški tribunal, ubijeno je 116 osoba, među njima 32 žene, 11 maloljetnika i tromjesečna beba. Sud je zbog toga osudio nekoliko osoba: Darija Kordića na 25 godina zatvora, Miroslava Bralu na 20, Tihomira Blaškića na 9. Paška Ljubičića na 10.

Tužna povorka danas i u Trusini. Zbog zločina u ovom selu, gdje je ubijeno 15 civila, među njima i dvoje djece, osuđeni su: Nihad Bojadžić na 15 godina zatvora, Edin Džeko na 13, Nedžad Hodžić 12, Mensur Memić deset, te Rasema Handanović na pet i po godina zatvora.

”Kazne koje su izrečene za ove zločine su preblage, sa njima su se Sud i Tužiteljstvo izrugali hrvatskim žrtvama”.

”Ovo treba da bude nama svima opomena da se više ne dogodi. Ja sam iz sela pored. Slušala sam sve te krikove i jauke… jako mi je teško”.

Svi oni koji su preživjeli ratne zločine i danas šalju poruku: sve zločince treba osuditi, a mir nema svoju cijenu. Rat je iza sebe ostavio miris zgareži, pustoš, leševe i vječne traume.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!