Otvoreni Balkan jedna od tema Balkanskog integracijskog foruma

Vijesti 27. nov 202114:17 0 komentara
N1

Na Balkanskom integracijskom forumu 2021. u Podgorici danas je bilo riječi o Otvorenom Balkanu.

Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, kazao je kako bi sretan kada u EU ne bi postojale rezerve oko pozicija zemalja Zapadnog Balkana.

“Primjećujem da je sada Evropska komisija dost više raspoložena, ali smo suočeni sa tim da imamo i poruke drugačije konfrontacije”, kazao je.

Navodi da je bio u prilici da posljednjih sedmica razgovara sa puno zvaničnika.

“Spominje se tu forma privilegovanog partnerstva, odloženog članstva, ali to nije odgovor na problem koji mi imamo. To može biti odgovor na kredibilitet EU koja je sve do sada govorila o perspektivi članstva, ali smo istovremeno čuli i neke druge poruke. Šta je problem Zapadnog Balkana? Nestabilnost. Zato govorimo da je integracija jednaka stabilnosti. Zbog čega imamo nestabilnost? Zbog ekonomskih prilika i nestabilnosti, a istorija nas uči da sve te stvari završavaju u genocidu. Ovom regionu treba pojačana stabilnost, a do toga nas vode evropske vrijednosti, usvajanje prava, tržišne ekonomije. Ako zaista želimo da se na pravi i odgovoran način bavimo ovim regionom, onda ja mislim da smo svi na istom. Perspektiva europezacije naših društava, najbolji put i za nas i za Evropu jeste evropski sistem vrijednosti”, istakao je Đukanović.

Komšić: Ja se bojim da će cijeli Zapadni Balkan, kao zrela kruška pasti u ruke Putinu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić navodi da je Berlinski proces zaokružen.

“Postoji čak i neki novac, za naše prilike ozbiljna svota 30 milijardi eura. Postoje definisani pravci, oblasti šta treba raditi. Onda se odjednom pojavljuje ta ideja Open Balkan. Interesantno je koja su rješenja bila vezana za tu ideju. Razumijem da nekim ljudima u Evropi ne znači puno odbijanje članstva Sjeverne Makedonije i Albanije, ali potresi toga svi osjetimo. Da li je to neka vrsta odgovora na takav stav EU?”, pita se Komšić.

Navodi da je BiH indirektno pozvana u tu priču.

“Niko ne može bježati od saradnje, ali pojavljuje se novi detalj. Sa dolaskom i pojavom izaslanika SAD-a nama se otvoreno kaže da trebamo ići u to. Mi smo počeli da se pitamo šta je sad ovo? Otkud odjednom toliko razmimoilaženje EU i SAD-a? Šta se dešava? Nemam odgovora ali znam razlike”, kazao je.

Dodaje da Berlinski proces i regionalna saradnja u okviru njega podrazumijeva uvođenje evropskih standarda, a Otvoreni Balkan toga nema, ne govori ni u jednom svom segmentu o standardima, zaštite okoline, prelaska granica itd.

“Da se tako želi stvoriti prostor suprotan EU, je li to formiranje prljavih tehnologija? O čemu je riječ, ja nemam odgovor na to, ali sva ta pitanja mi se motaju po glavi. Pošto se bavimo politikom trebamo onda analizirati sve te stvari, sada nam trebaju odgovori i oko Berlinskog procesa jer se mijenja vlada u Njemačkoj. Bojim se ako odustajemo, kao što su neke zemlje EU spremne da odustanu od Zapadnog Balkana, ja se bojim da će cijeli Zapadni Balkan, kao zrela kruška pasti u ruke Putinu. Čini se na Zapadnom Balkanu ili barem u BiH, vrlo često vlada Marfijev zakon, ako stvari krenu loše, onda će sigurno da budu loše.”, kazao je Komšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!