Otvoreni Balkan – pitanje oko kojeg tradicionalno nema političke saglasnosti

Vijesti 10. sep 202219:00 0 komentara
Tanjug/ N1

Neizvjesno je šta nas čeka nakon 2 oktobra. Neizvjestan je i evropski put BiH, trenutno je na čekanju. Da li bi na tom putu pomogle regionalne inicijative u BiH i dalje su podijeljenog mišljenja. Tradicionalno nepostojanje političke saglasnosti prisutno je i kada se govori o Otvorenom Balkanu.

BiH na posljednjem samitu Otvorenog Balkana ponovo u ulozi gosta. Nažalost, ocjenjuje predsjedavajući Savjeta ministara BiH, koji je priželjkivao da će posljednjem okupljanju ove Inicijative, predstavnici naše države prisustvovati na strani domaćina. Rame uz rame sa Srbijom, S.Makedonijom i Albanijom. Iako se proces pristupanja ne pomjera sa mrtve tačke, ocjenjuje da je on ipak nezaustavljiv.

Nepostojanje političke saglasnosti u vezi s važnim pitanjima nije novost, ali izvjesno je da to i u ovom slučaju nanosi veliku štetu domaćoj privredi. U poslovnoj zajednici držanje BiH po strani smatraju još jednom propuštenom šansom za lakši promet roba između država članica, bez carinskih barijera i zadržavanje na granicama.

Ukoliko je u kontekstu Evropskih integracija država koje su njene članice, onda se radi o jednoj pozitivnoj inicijativi, smatraju pojedini analitičari. I obratno…

Slučajno ili ne, treba podsjetiti da su, upravo, Sjeverna Makedonija i Albanija nakon godina čekanja sredinom jula otvorile pregovore sa Evropskom unijom. Podsjetio je na to i predsjednik Srbije, ističući još jednom osnovni cilj ove Inicijatove. Mir i stabilnost u čitavom regionu i govor njenih država jednim glasom.

Opširnije u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!