Ova godina obećava

Vijesti 01. jun 202119:18 0 komentara

Hrvatska i Crna Gora ponovo su za građane BiH omiljena ljetna destinacija. Kod nas možda neće biti puno turista, ali će naši građani moći da putuju. Uz određena pravila. Mnoge zemlje snažno su krenule u proces imunizacije.

Kako sada stvari stoje, bh. građani, većina njih, neće daleko. Najprivlačnije i za sada najsigurnije destinacije za ljetovanje su, tradicionalno, Hrvatska i Crna Gora.

Hrvatska i Crna Gora

Sarajevo:

“Vjerovatno Hrvatska. Tradicionalno idemo dole, tako da i ove godine biće ako Bog da situacija s covidom u redu. Pa se radujemo da idemo dole”.

“Hoću. Nadam se da će biti granice otvorene i da ćemo moći putovati. Hrvatska ili Grčka vidjeti ćemo još”.

“Crna Gora, Ulcinj”.

Banja Luka:

“Da, u CG. Inače idem tamo”.

“U Hrvatsku negdje, možda CG”.

“U Hrvatsku”.

Mostar:

“Odoh kod prijatelja u Ulcinj u Crnu Goru. Ako nas puste”.

Drugi, ipak, ostaju u domovima. Jedni zbog straha od pandemije, drugi zbog financijske nemogućnosti.

Banja Luka:

“Ne! (Zašto?) Nema para…”

“(Hoćete ići negdje na more?) Ne vjerujem zbog korone”.

“Ma kakvo more, nema od mora ništa”.

Mostar:

“(Planirate li ljetovati ove godine?) Ne. (Zašto?) Jednostavno nisam u mogućnosti”.

“Sad, za sad, nisam ništa planirala. (Zbog čega?) Pa ne znam, zbog ove situacije, zbog korone”.

Ipak, iz turistički agencija poručuju, ova godina obećava. Najviše zbog popuštanja epidemioloških mjera.

Olakšice za putovanja

“Puno je veći interes obzirom da je ove godine od strane mnogih zemalja postavljene olakšice za putovanja. Tako da građani jako puno ove godine biraju Crnu Goru i Tursku. Čak je krenuo opet interes za Hrvatsku. Kako su pojednostavila ova pravila po pitanju ulazaka u zemlje”, ističe Sabina Alić iz ARD Travela.

Pored onih najbližih, u ponudama turističkih agencija su i destinacije iz svih krajeva svijeta. No, za bh. građane i dalje su najatraktivnije Turska i Grčka.

“Mimo toga ove godine je u ponudi i Egipat što je jako zanimljivo našim građanima i dobar je odaziv. Nešto novo baš se pokazao veliki interes tako da imamo dosta popunjenih mjesta na letovima. Idu direktni čarter letovi iz Sarajeva tokom cijele ljetne sezone”, kaže Alić.

“Aviolinije imamo također za Zanzibar, Maldive, Brazil. To smo napravili jedne određene termine u mjsecu julu gdje ćemo pokušati da napravimo jednu grupu u saradnji sa još nekim turističkim agencijama. Da imamo da ponudimo nešto više za naše putnike”, dodaje Adi Čiršić, Sol Azur & Buena Vista.

Ovogodišnje najatraktivnije ljetne destinacije za bh. građane su, dakle, one zemlje koje su, prije svega, smanjile epidemiološke mjere. Te one za koje vlasnicima bh. pasoša nisu potrebne vize. Ili je proces dobijanja istih znatno olakšan.

Cijene ljetovanja za one koji putuju iz BiH variraju. Kako kažu iz turističkih agencija, mogu se naći ljetovanja po veoma pristupačnim cijenama za standard građana do onih najluksuznijih. Ponude su, kažu, raznovrsne… Napravljene tako da svaki građanina BiH može negdje otputovati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!