Ovako je govorio Karadžić

Vijesti 06. mar 202121:49 0 komentara
REUTERS/Yves Herman

"Ako rata bude on će početi i završiti u Sarajevu","opština Centar zemljišno je uvjerljivo srpska”,“pismeno sam naredio da se ide na Žepu i na Srebrenicu.” Ovo su samo neke od izjava ratnog predsjednika Republike Srpske, vrhovnog komandanta vojske ovog entiteta i ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Na sjednici koja je održana na Palama u avgustu 1995. godine, ubrzo nakon genocida u Srebrenici, Karadžić će reći:

“Imali smo, kao što znate, uspjeh u Srebrenici i Žepi tom uspjehu nema prigovora ni primjedbe, naravno, mnoge gluposti su napravlјene nakon toga, jer je mnogo muslimanskih vojnika lutalo okolo šumama i tada smo imali gubitaka, u samoj akciji nismo imali gubitaka”.

Memorijalni centar Srebrenica predstavio je početkom marta nalaze istraživačkog projekta “Genocide Papers/Transkripti genocida”, u kojem se nalaze stenogrami Narodne skupštine RS-a od 1991. do 1996. godine.

“Ovi dokumenti već su ranije bili javni, ali su bili nepristupačni, njihovi formati nisu činili jednostavnim pretraživanje ovih sadržaja, te je iz tih razloga Memorijalni centar prepoznao njihov sadržaj važnim u podizanju svijesti javnosti o postojanju šireg političkog konsenzusa o operaciji genocida nad bošnjačkim stanovništvom širom Bosne i Hercegovine”, pojasnila je za Radio Slobodna Evropa Almasa Salihović iz Memorijalnog centra Srebrenica.

N1

Stenogrami sjednica korišteni su tokom mnogobrojnih suđenja za ratne zločine u Haškom tribunalu. Među njima su izjave brojnih, od Milorada Dodika, Momčila Krajišnika, do prvog predsjednika Republike Srpske. U nastavku vam donosimo pregled nekih od izjava Radovana Karadžića, osuđenog na doživotnu kaznu zatvora.

‘Nije opsada, već zaštita prostora’

Psihijatar Radovan Karadžić, osnivač Srpske demokratske stranke BiH, postat će u decembru 1992. godine prvi predsjednik Republike Srpske. Na sjednici takozvane Skupštine srpskog naroda u BiH koja je održana 27. marta 1992. godine, Karadžić u svom obraćanju govori o saznanjima da se “naš narod naoružavao”.

“Kada se vratite u opštine, naročito u novoformirane, molim vas da uradite ono što ste obavezni i ono što imate pravo i po zakonu: da čim dođete u svoje opštine odmah hitno formirate krizne štabove. Da pokušate da taj narod dovedete u red da može da se odbrani.”

Po osnivanju Skupštine njeno sjedište bilo je u Sarajevu, da bi se ubrzo premjestilo na Pale, petnaestak kilometara od glavnog grada Bosne i Hercegovine.

“Opština Centar zemljišno je uvjerljivo srpska, i naš je predlog da opština Centar bude eksteritorija jer su tu vladine zgrade, Univerzitet, bolnice. Međutim, postoji varijanta da bi se onaj dio od Koševa do Ciglana, onaj dio gore, formirao kao srpska opština. Najvažnije je da nema panike i evakuisanja naroda.”

Opširnije na portalu Radio Slobodna Evropa.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!