“Ovdje potreban radikalan rez – a sankcije su dio pravnog sistema”

Vijesti 18. nov 202119:26 0 komentara
N1

I dok za građane sankcije postoje u raznim sferama života - za politčare su na dugom štapu. Diplomatska ofanziva nastavljena je novim posjetama međunarodnih predstavnika domaćim zvaničnicima. Dio njih otvoreno poziva na sankcije, a drugi ih kategorično odbacuju uz konstataciju da je riječ o neprincipijelnom stavu dijela međunarodne zajednice. Ovo mišljenje dijeli i Rusija.

Nakon najava iz Njemačke da se u evropskim krugovima razgovara o sankcijama zvaničnicima RS, i otvorenog poziva tamošnjeg ministra vanjskih poslova za njihovu upotrebu uslijedio je oštar odgovor Rusije.

“U ime Berlina, kao jednog od ključnih međunarodnih učesnika u mirovnom procesu u BiH, krivci su samovoljno imenovani. Već se čuju gromoglasne prijetnje uvođenjem različitih jednostranih sankcija protiv legitimno izabranih lidera suverene BiH, koji zakonitim političkim metodama štite ustavna prava zahvaćena vanjskim voluntarizmom koji sve više podsjeća na kolonijalnu politiku”, riječi su ovo Marije Zaharove, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Šta su planovi Njemačke i EU nejasno je i nakon susreta šefa Delegacije EU u BiH Johana Sattlera sa predstavnicima i vlasti i opozicije u RS. Podrška jednima na štetu drugima, miješanje dijela međunarodne zajednice u unutrašnja pitanja u BiH nakon susreta sa ambasadoricom Njemačke Margret Uber – saopćeno je iz Ureda predsjednika NSRS, Nedeljka Ćubrilovića.

“Višegodišnja podrška dijela međunarodne zajednice isključivo bošnjačkoj strani i njihovom nastojanju da izvrše unitarizaciju BiH, suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu, dovela do toga da je Republika Srpska primorana da na svaki miran i legalan način brani svoja ustavna ovlašćenja”, stoji u saopštenju.

Zašto bi imala sankcije Republika Srpska kada nije preduzela ništa protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma, pita se bivši ministar vanjskih poslova , a aktuelni predsjednik Skupštine Srbije.

“To je apsolutna glupost i netačnost. To je i stvar dobre propagande”, rekao je Ivica Dačić, predsjednik Skupštine Srbije

Protiv sankcija su i u opoziciji. Napominju da su pleća Milorada Dodika i RS slaba da iznesu pitanje povratka nadležnosti.Protivljenje temelje na vlastitom iskustvu.

“Ja sam bio predsjedavajući Predsjedništva BiH, u tom trenutku. Tada je bilo zemalja koje su se tome suprostavljale i javno istupale, ali te stvari se usaglašavaju i peglaju. RS ne treba na tako nešto da se osloni na bilo koji način. Srpska demokratska stranka se protivi nametanju bilo kojih sankcija protiv pojedinaca, protiv institucija, protiv kompanija, protiv RS. Zato što smo to već jednom prošli”, objasnio je Mirko Šarović, iz SDS-a.

Slanjem 10 hiljada pisama na adrese britanskih zvaničnika ofanziva je nastavljena i u Velikoj Britaniji. Iz Inicijative ‘Remembering Srebrenica’ podsjećaju na predan rad zastupnika iz oba doma britanskog parlamenta, nadajući se još jačem djelovanju

“Ne mogu da komentarišem, proces je u toku. Relevantne sankcije su na stolu, ali najbolje sankcije su domaće sankcije na dan izbora i na sudovima”, saopštio je kratko ambasador Velike Britanije u BiH, Matthew Field.

Američke i evropske sankcije će biti pojačane. Sankcije su sastavni dio svakog pravnog sistema, i primjenjuju se tamo gdje je to potrebno. Njihova intezivna upotreba neophodna je u BiH, smatra to Zijad Bećirović iz Međunarodnog Instituta IFIMES.

“Ovdje se mora napraviti jedan radikalan rez, da više nikada nikome na pamet ne padnu antiustavna djelovanja koja će onemogućiti mir i stabilnost i neće osigurati prosperitet ljudi koji žive na ovim prostorima”, rekao je Bećirović.

Na sankcije su u prethodnom periodu pozivali mnogi. Posljednji poziv stiže od Mirjana Marinković – Lepić, zastupnice u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Ona naglašava da sankcije zaslužuju i Dodikovi pomagači iz Srbije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!