Ovih dana svi govore o BiH – raste pritisak na visokog predstavnika

Bosnom i Hercegovinom oduvijek se vole baviti svi, naročito političari susjednih zemalja. Hrvatski premijer Andrej Plenković iskoristio je govor u UN-a da se dotakne naše zemlje, te pozove visokog predstavnika Christiana Schmidta da koristi bonske ovlasti. Kasno Marko na Kosovo stiže, ocijenjuje ovaj potez predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, kazavši kako se Schmidt uplašio protesta i pobjegao u Njemačku. A sam Schmidt je za BBC Srbija izjavio kako će biti odlučan u donošenju odluka ukoliko bude blokada u uspostavi vlasti, prije svega u Federaciji.

Nakon Evropskog parlamenta, Evropskog vijeća, brojnih institucija Unije, pa i NATO samita, najviši zvaničnici susjedne Hrvatske, o Bosni i Hercegovini i u UN-u. Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković je naglasio kako je stabilnost BiH od posebne važnosti, pa nastavio:

“Jedini put naprijed je da visoki predstavnik Christian Schmidt iskoristi bonske ovlasti. Kao prijatelj BiH pozivam ga da ih iskoristi kako bi osigurao legitimnu zastupljenost i jednakost Hrvata u BIH u institucijama ondje nakon izbora 2. listopada. Kao brojčano najmanji među konstitutivnim narodima, Hrvati u BiH ne traže nikakve usluge nego jednakost.”

Plenkovićev govor iznervirao je Zorana Milanovića. Prekasno, kaže predsjednik, te podsjeća kako on na ovom pitanju radi već godinu dana. “Istresao je iz džepova” cijeli NATO i govorio o izbornoj reformi u BiH i gdje nije bilo primjereno. Da se Plenković ranije uključio, stava je Milanović, sada bi Hrvati mogli mirno čekati 2. oktobar. Potom se ponovo obrušio na visokog predstavnika.

“Koji koristi svoje ilegalne ovlasti samo protiv Hrvata, pa daj jednom iskoristi ono u ime pravde, i boga mi tri tjedna nakon mog govora to se dogodi prvi put, i taj gospodin sprčka tamo nekakvu kašu koju onda da u javnu raspravu, imaš ovlasti, nemaš ovlasti, ako imaš ovlasti ne daješ u javnu raspravu nego postupaš kao suveren sa određenim ovlastima, daš vremena bukačima i rušiteljima da se organiziraju izađe ti pet tisuća organiziranih galamdžija na ulice u Sarajevu i ti se prepadneš i odeš u Njemačku ženiti kćer. Ajde neka dvije tisuće Srba dođe u Sarajevo ili Hrvata iz Mostara pa da vidim kako će proći. Cijeli model je totalno kontaminiran i na kraju se čovjek prepao i nema ga nigdje, pitanje je li živ”, kazao je Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske.

Živ jeste i najavljuje da je spreman na nove odluke, bar je tako izjavio za BBC Srbija. Na pitanje da li je spreman koristiti bonske ovlasti u rješavanju političkih blokada, poput jednostranih odluka Republike Srpske ili činjenice da u Federaciji od prethodnih izbora nije formirana vlast, Christian Schmidt je između ostalog odgovorio:

“To se više ne može dešavati i svi trebaju biti svjesni da je Visoki predstavnik spreman poduzeti oštrije poteze. Vidim kako postoji potreba za korištenjem Bonskih ovlasti da bi se ubrzao proces europskih integracija, iako sam došao s uvjerenjem da se ne možemo vratiti u vrijeme Paddya Ashdowna.”

Izborna reforma je upravo razlog koji je ujedinio hrvatske političke predstavnike u BiH, bar tako tvrdi lider HDZ-a 1990, čime su mnogi koji i nisu željeli neminovno ušli u saradnju sa HDZ-om. No, željno isčekuju dan kada to neće biti tako.

“BiH na žalost nije zemlja jednakopravnih naroda. Uime HDZ-a 1990 učinit ću sve da Komšić nikada više ne predstavlja hrvatski narod jer ga taj narod nikada nije ni birao. Bit ću najsretnija osoba u BiH kada ugasimo Hrvatski narodni sabor, a ugasit ćemo ga kada hrvatski narod bude ravnopravan sa srpskim i bošnjačkim narodom”, kazao je Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990.

Istovremeno, Željko Komšić ide u utrku za još jedan mandat, koji bi mu bio četvrti u Predsjedništvu, pod sloganom “Za građansku državu”. U kom smjeru će se situacija odvijati biće jasnije već 2. oktobra u večernjim satima kada će početi pristizati i rezultati glasanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad