Ovo su mogući nasljednici Šarovića: Strategiju može odrediti i Dodikov poziv?

Vijesti 03. nov 202219:16 0 komentara
N1

Mjesec smo čekali rezultate izbora a samo dan nakon potvrde, potvrdi i Mirko Šarović da je izgubio i ode sa čela SDS-a. Za njim i kompletno predsjedništvo stranke. Tako je to u svemu pa i u politici.

Mjesec smo čekali rezultate izbora a samo dan nakon potvrde, potvrdi i Mirko Šarović da je izgubio i ode sa čela SDS-a. Za njim i kompletno Predsjedništvo stranke. Tako je to u svemu pa i u politici.

Kiseo osmjeh nakon višečasovne sjednice Predsjedništva stranke, a uoči potvrde spekulacija.

“Kao predsjednik stranke imam najveću odgovornost, to se podrazumijeva, ali članovi Predsjedništva su imali identičan stav. Moja definitivna odluka je da se podnosi ostavka organima stranke, Glavnom odboru i Skupštini”, saopštio je Šarović danas.

Jer rezultati nisu dobri na sva četiri nivoa. Mirko Šarović sa 100 hiljada glasova razlike izgubio je od Željke Cvijanović. Jelena Trivić od Milorada Dodika. U predstojeće četiri godine u Narodnoj skupštini imaće 13 poslanika, tri manje nego u prethodnom mandatu. Jednu ruku manje SDS će imati i u državnom parlamentu – u naredne četiri godine samo dva poslanika.

Loš izborni rezultat razlog je zbog kojeg Mirko Šarović, još jedan od lidera SDS za sobom ostavlja zatvorena vrata stranke. Uz njega to čini i Predsjedništvo SDS.

Do sjednice Glavnog odbora koja će biti održana za 10 dana stranka je u tehničkom mandatu, a slijede joj unutarstranački izbori.

Ko će biti nova glava još uvijek najjače opozicione stranke u Republici Srpkoj već se polemiše, a pojedini krugovi iz SDS zagovaraju ideju da se stranka prepusti onima koji su u njenim redovima pobijedili. Mediji prednost daju Darku Babalju koji će sa 22 hiljade glasova u državni parlament. Opcija bi mogao biti i Ljubiša Petrović gradonačelnik Bijeljine koji je sa gotovo 12 hiljada glasova najpopularniji kandidat stranke za Narodnu skupštinu. Spominje se i ime Milana Radovića pradsjednika banjalučkog odbora stranke. Na čelo SDS potencijalno bi mogao i Milan Miličević, Šarovićev oponent na unutarstranačkim izborima za kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, aktuelni načelnik Teslića kojem se fotelja prvog čovjeka stranke nekoliko puta izmicana. Sve opcije su moguće.

Više detalja donosimo u priči Mladena Vujinovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!