Ovo su posljednje mjere i naredbe u Bosni i Hercegovini

Vijesti 19. mar 202116:04 > 16:07 4 komentara
N1

Pojedini kantoni u Federaciji Bosne i Hercegovine, posljednih danas su donijeli nove naredbe za stanovništvo povodom pogoršane epidemiološke situacije. Također, Krizni štab Republike Srpske donio je danas nove, znatno oštrije mjere.

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska konstatovan je nagli porast broja oboljelih od COVID-19, a medicinski radnici upozoravaju da je epidemiološka situacija zabrinjavajuća i da u takvim okolnostima zaštita života i zdravlja građana moraju biti prioritet.

N1/Banja Luka grad osposobljava prostor za vakcinacije, to će biti sajmište u Metalu

 

Krizni štab Republike Srpske donio je danas nove, znatno oštrije mjere kojima je predviđeno smanjenje javnih okupljanja, ali i reguliran rad teretana. Štab je smanjio broj javnih okupljanja na 30 osoba, privatnih na 10 ljudi.

Zabrana stoji i za narednih sedam dana na teretane, fitnes centre, muziku uživo. Novo je zabrana prodaje alkoholnih pića od 22 do 6 sati.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva na hitnoj sjednici održanoj 16. marta donio je zaključak da se Ministarstvu sigurnosti BiH i Ministarstvu civilnih poslova BiH ponovo uputi akt kojim se traži da Vijeću ministara upute zajednički prijedlog odluke kojom bi se naložilo da svi strani državljani, uključujući i državljane iz zemalja okruženja kao i bh državljane koji dolaze iz inozemstva, prilikom ulaska u BiH moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati, računajući od dana ulaska u zemlju. Traženom odlukom trebalo bi predvidjeti i izuzetke na koje bi se pravilo odnosilo.

Prema informacijama sa web stranice Vlade Brčko distrikta, Štab za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH prošle sedmice donio je naredbu kojom je zabranjeno kretanje osobama na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine od ponedeljka do četvrtka u vremenskom periodu od 24.00 do 5.00 časova, a od petka do nedelje u vremenskom periodu od 22.00 do 5.00 časova.

Rad ugostiteljkih objekata, sportskih kladionica, kockarnica i drugih priređivanja igara na sreću, kao i teretana, fitnes centara, škola sporta i rekreativne aktivnosti koje se obavljaju u zatvorenom prostoru ograničavaju se od ponedeljka do četvrtka u vremenskom periodu do 23.00 časa, a od petka do nedelje u vremenskom periodu do 21.00 čas. Detaljnije možete pročitati OVDJE.

Zaključak o zabrani kretanja donijela je Vlada KS na jučerašnjoj sjednici, zbog drastično pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo. Zabrana kretanja na snazi će biti narednih 15 dana.

Također, na period od 15 dana, počevši od 20.03. 2021. godine u 05:00 sati, zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata u Kantonu Sarajevo, uz dozvoljenu dostavu hrane i pića.

Tržnim centrima i ustanovama kulture dozovljava rad uz stroge upute.

Iz Vlade KS ističu da je, prema zaključcima Skupštine i Vlade KS, počevši od danas, 19. marta 2021. godine, obaveza svih poslodavaca u Kantonu Sarajevo da organizuju zaposlenicima rad od kuće.

U našoj današnjoj video anketi pogledajte šta građani misle o novim mjerama u KS-u.

Vlada BPK Goražde donijela je naredbu kojom je ograničila kretanje u ovom kantonu u periodu od 21:00 pa do 05:00 sati ujutro. Naredba stupa na snagu od večeras. Detalje pročitajte OVDJE

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) donijela je u utorak naredbu kojom se ograničava kretanja građana u razdoblju od 22 sata do 5 sati ujutro. Preporučili su i rad od kuće, a model odvijanja nastave ostaje kombinovani. Zaključke Vlade SBK pročitajte OVDJE

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila naredbu Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona kojom se ograničava kretanje stanovništva na području tog kantona od 21.00 do 05.00 sati narednog dana.

Na jučerašnjoj telefonskoj sjednici, na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila je Zaključak kojim se ograničava radno vrijeme ugostiteljskih objekata svih vrsta na način da se radno vrijeme može odrediti u trajanju od 05:00 do 21:00 sat. Također, zabranjuje se organiziranje glazbe uživo u svim ugostiteljskim objektima, javnim okupljanjima i svečanostima svih vrsta (porodičnim i javnim).

Zaključkom je definirano kako mjere vrijede sve dok se sedmična incidenca oboljelih u HNK ne spusti na nivo ispod 50 na 100.000 stanovnika.

Štab civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona prije dva dana je usvojio Naredbu kojom se ograničava kretanje u periodu od 20:30 do 5 sati. Primjena ove naredbe počinje od 18. marta i trajat će do 31. marta.

Zabranjena su okupljanja više od 25 osoba u zatvorenim prostorima i više od 40 osoba na otvorenom prostoru, kao i publika na sportskim takmičenjima.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na vanrednoj sjednici prije dva dana, donijela je naredbe koje se odnose na zdravstvene ustanove, higijensko-epidemiološke službe, inspekcijske organe, policiju, ugostiteljske objekte, te ministarstva i druge organe uprave u ovom kantonu.

Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove (KUZIP) Zeničko-dobojskog kantona i gradskim/općinskim inspekcijama, naloženo je da u skladu sa svojim nadležnostima pojačaju inspekcijski nadzor svih inspekcija, u cilju kontrole i provođenja naređenih mjera utvrđenih Naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koje je usvojila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, radi sprječavanja širenja Covid -19 na području Zeničko-dobojskog kantona.

Opširnije pročitajte OVDJE

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini registrovano je 1.436 slučajeva zaraze korona virusom. Preminulo je 44 osoba, a 220 osoba se oporavilo.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare