Padaj silo i nepravdo: Metalci traže svoja prava u Sarajevu

Vijesti 01. maj 202211:22 > 12:04 0 komentara
F.Z.

Sindikat metalaca u Sarajevu je započeo protestni skup tražeći od Vlade FBiH šest zahtjeva kojim bi se status metalaca poboljšao.

Učesnici protesta krenuli su od Trga Armije BiH, gdje su prethodno položili cvijeće, prema zgradi Vlade Federacije BiH gdje će uputiti svoje zahtjeve. Radnici ovih firmi imaju više-manje iste zahtjeve, povećanje minimalne plate i poboljšanje uslova rada.

Protestu su dali podršku i radnici firme “Ginex” iz Goražda. Tu su radnici iz “Zraka”, “Binasa”, Pretisa, BNT Novog Travnika i TRZ Hadžića.

“Jedan od naših glavnih zahtjeva prema Vladi FBiH jeste da se usvoje mjere i radnje za očuvanje hiljadu radnih mjesta. To se odnosi na radnike Bimala, Zraka i Volkswagena. Hitno tražimo sastanak po tom pitanju, dajemo im rok 10 dana da se uspostavi i krene sa proizvodnjom u tim preduzećima. Nećemo se više hvaliti da je namjenska industrija u vrhuncu – to nije tačno, imamo velikih problema. Naš prijedlog je da bez naknade toplog obroka, regresa i prijevoza najniža plata u FBiH bude nešto malo više od 1.000 KM” kazao je predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez

U isto vrijeme na  Željezničkoj stanici u Sarajevu počelo je okupljanje rudara iz Federacije BiH na Međunarodni praznik rada.

Nakon što su iznijeli svoje zahtjeve metalci su završili mirne proteste.

N1
n1
F.Z.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!