“Pahor redovno upozorava protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanju granica”

Vijesti 12. apr 202114:05 > 14:128 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine održan je sastanak između savjetnika člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i ambasadorice Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Zorice Bukinac u povodu medijskih natpisa o navodnom dokumentu koji je premijer Republike Slovenije Janez Janša uputio predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu.

Tačno je da je predsjednik Slovenije Borut Pahor kazao na sastanku u Predsjedništvu BiH da postoje neki krugovi u EU koji smatraju da je, kako to oni kažu, potrebno završiti proces raspada Jugoslavije i tek onda primiti Zapadni Balkan u Evropsku uniju, kazao je danas član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je danas da je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, prilikom nedavne posjete Bosni i Hercegovini, na susretu s članovima Predsjedništva BiH rekao da su u posljednje vrijeme sve su češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije.

O cijelom ovom slučaju upitali smo i predsjednika Slovenije Boruta Pahora.

Kako je za N1 rečeno iz njegovog ureda predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor zagovornik je Bosne i Hercegovine, njenog teritorijalnog integriteta, europske perspektive i mirnog razvoja, što uvijek dosljedno naglašava.

“Predsjednik Pahor želi da BiH što prije postane dio Evropske unije. Stalno naglašava važnost geopolitičkog pristupa proširenju Europske unije, koji bi obuhvatio i BiH koja je trenutno najslabije formalno povezana s EU. Predsjednik Pahor redovno upozorava protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu. U tom kontekstu, zbog zabrinutosti zbog ovih ideja, pitao je sagovornike, sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kada je početkom marta posjetio Sarajevo”, naveli su u odgovoru za N1 iz Ureda predsjednika Slovenije.

Podsjetili su na njegov govor u Parlamentu Republike Sjeverne Makedonije 25. rujna 2020. kada je rekao da “ako nema proširenja Europske unije ili proširenja, polako će se zavladati teza da raspad bivše Jugoslavije još nije gotov i da je potrebno uspostaviti etničke granice umjesto postojećih”.

“Iz povijesnog iskustva znamo da su vrlo male šanse da se takav proces odvija na miran način bez sukoba koji bi također mogli ugroziti sigurnost i stabilnost u jugoistočnoj Evropi općenito. Zbog toga sam mnogo puta rekao da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan isključivo političko pitanje, koje također zahtijeva još promišljeniju strategiju Europske unije”, kazao je tada Pahor.

U svjetlu evropske perspektive zapadnog Balkana, predsjednik Republike priprema sastanak čelnika inicijative Proces Brdo – Brijuni, zakazan za maj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar