Pahor: Spreman sam pomoći BiH, liderima predlažem inicijativu “Prijatelji BiH”

Vijesti 09. nov. 202117:10 > 18:441 komentar
Podijeli:
Izvor: Aljaž Uršej

Borut Pahor, predsjednik Slovenije istakao je da je za sastanak Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Janeza Janše, premijera Slovenije saznao iz medija. Također je istakao i to da je spreman na različite načine pomoći BiH.

Kako kaže, pomoć BiH nije spreman pružiti samo kao kopredsjedavajući više od 10 godina trajajućoj inicijativi Brdo-Brijuni, nego da i u neformalnim razgovorima sa kolegama liderima razmišljaju da je možda došlo vrijeme da bi se BiH moglo pomoći da se iz statusa quo izvuče uz formiranje inicijative “Prijatelji BiH”.

“Tako bi na političkom kao i na stručnom nivou u saradnji sa bh. vlastima pokušali pronaći rješenja za njihove ključne probleme da bi se BiH mogla pomaći sa mrtve tačke u pregovorima sa EU. Naime, ako napretka u nekom razumnom vremenu neće biti, još će dodatno pojačati one ideje da zajedno nije moguće živjeti, da je od veće koristi da se narodi pridruže svojim matičnim zemljama, da tako kažem. Time bi se otvorilo i pitanje Bošnjaka i njihove političke i ekonomske egzistencije i tako dalje”, kazao je Pahor.

Mišljenja je da se sve ovo može i mora izbjeći jer se ne može sa sigurnošću reći da je to moguće napraviti mirnim putem.

“Lično mislim da to nije moguće napraviti mirnim putem zato se i zalažemo da što više razgovaramo o tome. Ako je taj razgovor Janše i Dodika išao u tom smjeru mislim da se dijalogu niko ne protivi. Ali ako je Dodik tražio podršku za stavove sa kojima se ja ne slažem – bez miješanja u bh. politiku – moramo imati jasan stav, ne samo Slovenija, već cijela međunarodna zajednica – tu smo zato da BiH pomognemo, naravno da ostane u okviru teritorijalnih granica i da bude funkcionalna”, poručio je Pahor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar