Pakistan imenovao prvu sutkinju Vrhovnog suda

Vijesti 24. jan 202211:50 > 11:50 0 komentara
AFP PHOTO/Pakistan’s Press Information Department (PID)

Pravnica Ayesha Malik u ponedjeljak je položila zakletvu za sutkinju Vrhovnog suda u Pakistanu, postavši prva žena u istoriji te države koja je stigla do najvišeg suda.

Ceremoniju polaganja zakletve uživo su prenosili državni mediji, a njeno imenovanje, iako istorijsko, izazvalo je kontroverzu u Pakistanu.

Mnogi advokati i sudije usprotivili su se tom potezu uz obrazloženje da je prekršen princip senioriteta, jer je 55-godišnja Malik bila četvrta sutkinja Višeg suda u Lahoreu prije unapređenja.

Pravosudna komisija Pakistana, devetočlano tijelo koje potvrđuje imenovanja, odbila je njeno unapređenje u Vrhovni sud u septembru prošle godine. Glasanje je početkom 2022. godine ponovljeno, te je komisija s pet glasova “za” i četiri “protiv” potvrdila njeno imenovanje.

Parlamentarni odbor odobrio je odluku prošle sedmice, nakon čega je uslijedilo odobrenje predsjednika Arifa Alvija.

Malik je osnovno obrazovanje stekla u školama u Parizu i New Yorku, a srednje je nastavila u Pakistanu. Studirala je pravo na Pakistanskom pravnom fakultetu u gradu Lahore, prije nego što je magistrirala na Pravnom fakultetu Harvard u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prije nego što je 2012. godine imenovana za sutkinju Višeg suda u Lahoreu, Malik je radila na različitim funkcijama u advokatskim firmama i autorica je brojnih publikacija o trgovini i finansijskim uslugama, nezavisnosti pravosuđa i pakistanskim sekularnim zakonima.

Bila je reporter za Pakistan za Oksfordske izvještaje o međunarodnom pravu u domaćim sudovima, u publikaciji “Oxford University Pressa“.

Bila je pro bono savjetnik za nevladine organizacije koje rade na smanjenju siromaštva, mikrofinansiranju i programima obuke vještina.

Takođe je predavala bankarsko pravo na Univerzitetu u Punjabu i trgovačko pravo na Fakultetu za računovodstvo i upravljanje u Karachiju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!