“Pala” optužba za višemilionsku poresku utaju i štetu po državni budžet

Vijesti 15. feb 202220:21 > 16. feb 2022 10:12
F.Z./N1

Sud BiH donio je oslobađajuću presudu u predmetu višemilionske poreske utaje firme Elster. Optuženi Aida Svraka i Senad Svraka, kao i pravni subjekt- firma Elster d.o.o. oslobođeni su optužbe Tužilaštva BiH prema kojoj su od 2008. godine do 2011. godine obavljali fiktivan promet sirovom kafom te stekli pravo na odbitak ulaznog PDV-a preko 3, 5 miliona KM.

Za taj iznos su, po optužnici, počinili krivično djelo poreske utaje i oštetili državni budžet. Senad Svraka je vlasnik, a Aida Svraka direktorica firme Elster d.o.o.

Nakon desetogodišenje pravosudne priče, što istrage i suđenja te provedenih brojnih dokaza na okolnosti optuženja i odbrane, državni sud nije našao dokaze kojim bi osudio optužene, te je prihvatio argumentaciju odbrane i donio oslobađajuću presudu.

Na ovu presudu tužilaštvo ima pravo žalbe u roku 15 dana.

Advokati odbrane Almin Dautbegović i Sanela Dautbegović zadovoljni su presudom. Smatraju da je tužilaštvo u procesu koji je prije deset godina počeo protiv dvadesetak pravnih i fizičkih lica “olako optužilo Senada i Aidu Svraka”. Bez obzira na pravo žalbe tužioca, za nju ne postoji osnov, smatra odbrana.

Komentar Tužilaštva nismo dobili.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad