Palmer i Eichhorst u BiH: I dalje bez rješenja o izmjenama Izbornog zakona

Vijesti 04. jul. 202119:567 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Lopticu, zvanu Izborni zakon, predsjednik SDA BiH, nakon sastanka sa Međunarodnim zvaničniicma Matthewom Palmerom, i Angelinom Eichhorst pokušao je prebaciti na polje opozicije, koja je odmah reagovala ocijenivši potez nečuvenim, kažu mogu biti dobronamjerni asistenti. No, postavlja se pitanje, kako bi opozicionari mogli asistirati, kada ni sami nemaju konsenzus oko ključnog pitanja - izbora članova Predsjedništva.

Nekoliko minuta prije devet u Delegaciju EU stigli su predstavnici SDA – njih troje. Sat kasnije stiglo je i sedam članova HDZ-ovog tima.

“Dakle, nisu najmalobrojniji. Ne znam zašto je njih došlo sedam. Nama je dovoljno bilo troje”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Nakon sastanka njih deset sa Palmerom i Eichhorst bilo je jasno da konkretnog prijedloga nema. Dogovor iz Mostara prioritet je za Dragana Čovića, a Izetbegović je u igru ponovo vratio Aprilski paket, ali i Fileov model.

“Nismo razgovarali o detaljima, ali smo vrlo jasno prepoznali u kojem možemo u relativno kratkom, možda je to pravi izraz doći do rješenja izbornog zakonodavstva kojeg smo definirali u sporazumu u Mostaru prošle godine 17.06.”, kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ BIH.

“Mislim da je ključni sastanak, ustvari radni ručak predstavnici Međunarodne zajednice sa predstavnicima opozicionih stranaka, i da će on usmjeriti dalje stvari, kada je u pitanju Dom naroda FBiH, i kada je u pitanju Izbor članova Predsjedništva, domovi naroda itd. Ono za šta oni budu spremni sigurno će biti spremna i SDA”, dodao je Izetbegović.

Opozicione stranke revoltirane

Sa radnog ručka, opozicionari su izašli vidno revoltirani zbog ove Izetbegovićeve poruke.

“Nije u redu da HDZ i SDA vežu zastave, a da onda promjene ili izmjene Izbornog zakona se prebacuju na opoziciju. Ono što je veoma dobra vijest je da su Vašington i Brisel raspoloženi da pomognu BiH i mislim da mogu reći u ime cijele opozicije da smo mi tu dobronamjerni asistenti, koji žele da iskoriste ovaj tajming”, istakao je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB.

“Mislim da je nečuvena politička praksa da šefovi izvršne vlasti, ljudi koji obnašaju najviše pozicije, drže poluge moći. i ddijelovi su vlada na svim nivoima da prebacuju odgovornost na opoziciju i da stvaraju tu vrstu pritiska. Mi nećemo podleći tom pritisku”, kazala je Sabina Čudić, Naša Stranka.

Na pitanje zašto danas nije bilo predstavnika SNSD-a Palmer kratko ogovara. “Još nismo gotovi”.

“SNSD nije spreman na indirektni izbor, odustali su od tog elementa aprilskog paketa i to sada čini problem. Traži se asimetrija u izboru članova predsjedništva, nema spremnosti u SDA, a sumnjam da ima spremnosti da se ide i u drugim strankama”, kazao je Izetbegović.

Simetrično ili asimetrično rješenje?

Upravo je ovo pitanje oko koga se razilaze i opozicionari iz FBiH sa kolegama iz RS.

“Govorim u ime SDP BiH, mi smo spremni da govorimo o oba rješenja, indirektnom i direktnom, ali ne prihvatamo asimetrično. Naravno da je bilo kolega koji su imali i drugačiji stav”, kazao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP.

“Podržali bismo asimetričan pristup, neposredan izbor u Republici Srpskoj i posredan u FBiH, smatramo da za to ima smisla obzirom da imamo već asimetričan sistem kod izbora predsjednika RS i predsjednika FBiH”, kazao je Mirko Šarović, predsjednik SDS.

“Mi nismo čuli konkretne prijedloge, šta znači asimetrično rješenje. Da li znači da bi se na federalnoj strani u državnom Parlamentu ili u Predstavničkom domu FBiH, ili možda i u Domu naroda FBiH birali predstavnici iz Federacije. Nemamo skoro nikakve informacije, i zaista bi bilo čudno da dajemo zvanične stavove prije nego što neki papir vidimo”, kazao je Elmedin Konaković, predsjednik NIP.

“Direktan izbor u izbornoj jedinici Republici Srpskoj, prihvatljiv je dogovor političkih partnera u FBiH ako je u pitanju indirektan model, ali je za nas ključno pitanje koje može riješiti sve probleme u ovoj zemlji, a to je uvođenje optičkog skeniranja glasačkih listića, da u 19:15 imamo rezultate izbora i da ne čekamo da li će neko da krade tokom noći”, kazao je Branislav Borenović, predsjednik PDP.

Nastavak razgovora očekuje se već sutra kada bi Palmer i Eichhorst trebali da posjete institucije BiH, Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu BIH gdje bi se trebali susresti sa Interresornom radnom grupom koja je imenovana za izmjene Izbornog zakona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar