Pandemija potvrdila sumnje: Aktuelni saziv Vijeća ministara BiH najgori do sada

Vijesti 13. mar 202119:52 5 komentara

Pandemija je samo potvrdila ono što su mnogi sumnjali. Trenutačni saziv Vijeća ministara BiH najgori je od postojanja ove institucije. Smatraju to brojni državni parlamentarci, ali i analize neovisnih stručnjaka. A, neumoljivo to pokazuje i statistika. Osim što su ministri propustili u dvije godine mandata u parlamentarnu proceduru upućivati bilo kakva zakonska rješenja, propustili su reagirati u najtežim trenucima, kada su sve vlade svijeta za svoje građane nabavljale vakcine.

Ministarski odgovor na pandemiju je katastrofalan. Od sprječavanja širenja zaraze, zbrinjavanja ljudi, smanjenja posljedica u ekonomskom smislu i ono najznačajnije – zbog nesposobnosti da nabave vakcine. Ugrozili su dostojanstvo i živote građana BiH, mišljenje je pojedinih državnih delegata.

“Da se ne vraćam na to kako su izabrani, jer da kod nas funkcioniše pravna država, da OSA i SIPA rade svoj posao njih polovina ne bi mogli da obavljaju te poslove ministara s obzirom da su se u prošlosti bavili finansijskim, privrednim kriminalom, nezakonitim prijemom državljana u državljanstvo BiH, ratnim zločinima, zaštitom ratnih zločina, priređivanjem igara na sreću i tako dalje, knjigu o tome možete napisati čime su se oni sve bavili”, rekao je Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda BiH.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, propao je i pokušaj da na zajedničkoj sjednici državni parlamentarci pitaju, a ministri odgovaraju. Jedno od pitanja trebalo je biti i da li će predsjedavajući Tegeltija, podnijeti ostavku.

“Ovo što se dešava s nabavkom vakcina je jasno razotkrilo i razgolitilo jednu nekompetentnost i nesposobnost vlasti. Vi kada pogledate a ne morate biti neki stručnjak, pogledate sastav Savjeta ministara i vidite njihove reference, vi vidite da je to ispod nekog prosječnog dosadašnjeg političkog nivoa, čak je u toj fazi da i pitanja koja bismo postavili, svi znamo odgovor, na njih neće imati nikakvu vrstu pritiska”, rekao je Mladen Bosić, delegat Kluba Srba u DN BiH (SDS).

A značajan broj tih pitanja, bar prema riječim pojedinih zastupnika trebao je biti upućen ministrici vanjskih poslova BiH, Biseri Turković.

“Šta je konretno uradila po pitanju Trgovske gore, po pitanju nabavke vakcina, i po pitanju visine Pelješkog mosta, ja znam da je ona pisala neka pisma po pitanju izlaza na otvoreno more što je potpuno promašena tema. Ono čime se ona trebala baviti je visina mosta jer imamo indikacije iz Vijeća ministara da taj most neće biti visok 55 metara koliko je Hrvatska najavila nego da će biti dosta niži”, pitao je Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu BiH.

Mnogo toga bitnog, složni su sagovornici, je Vijeće ministara propustili uraditi. Pa i u parlamentarnu proceduru uputiti ključne reformske zakone iz Mišljenja Evropske komisije. Za izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama, sukobu interesa i VSTV-u, čekaju se stranački dogovori.

“Dosadašnje kritike na rad Vijeća ministara su bile vrlo argumentirane, one i dalje ostaju jer i dalje svjedočimo činjenici da Vijeće ministara ne šalje dovoljan broj zakona u parlamentarnu proceduru. Ali evo ja sam optimista za ova dva ili tri zakona”, poručio je Denis Zvizdić, zastupnik SDA u ZD BiH.

U dvije godine mandata, propustili su da se bave svojim poslom, mišljenje je mnogih. A institucija je nastavila biti poligonom političkih obračuna. Najavljena nova ministarska smjena. Ovoga puta DNS-ovog kadra, Miloša Lučića.

“Dakle i dalje se Vijeće ministara bavi samo sobom, svojim većinama a ne nekim značajnim pitanjima. Statistika je dakle i dalje takva kakva jeste, ovo zaista jeste najneefikasnije Vijeće ministara BiH otkako ono postoji u ovim kapacitetima”, poručio je Rasim Ibrahimagić, politički analitičar.

“Ne samo sada u koroni, od samog početka, od formiranja ovo je ubjedljivo najgori saziv Savjeta ministara u istoriji BiH. Ovo je grupa nesposobnih ljudi koji čak nemaju ni politički kapacitet da bar kvalitetno lažu građane BiH”, rekao je Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a.

Ako pak u rijetkim prilikama koje i mediji dobiju, upitati državne ministre o kritikama na njihov rad i eventualnoj odgovornosti za sve neučinjeno – ništa od prethodno navedenog, izričiti su uvijek, nije istina.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare