“Pandemije su rušile su imperije i mijenjale tok civilizacije”

Vijesti 05. okt 202116:24 > 16:25 1 komentar
N1

"Pandemija Covd-19 nije ni prva, a neće biti ni posljednja pandemija u historiji čovječanstva. Ali, važno je da zapamtimo da su sve velike pandemije promijenile tok civilizacije. Rušile su imperije", rekao je Ratko Duev, dekam Filozofskog fakukteta Univerziteta u Skoplju.

Ono što je isto u svakoj pandemiji, bez obzira prije koliko stoljeća bila, je to što su se svi “branili” karantinom, ali i vakcinama kada su se pojavile.

“Pandemija 555. godine je bila kraj Bizantske imperije. Naučnici smatraju da nije bio glavni razlog, ali da jeste jedan od uzroka. Umrlo je 250 miliona ljudi, možda i više jer se tada nisu vodile detaljne evidencije. Tada je nestalo trećian stanovništva. Crna smrt 1350 godine je bila početak rađanja Otomanske imperije. Pandemije su jako utjecale na tok historije”, kazao je Duev.

Istakao je kako su se ljudi borili na isti način kao i mi danas iako nisu imali digitalnu tehnologiju, ali jedno su naučili – da mora investirati u medicinu i da to mora biti zajednička borba.

“Ono što me brine je to što je svijet poslije svake pandemije ušao u još dublju ekonomsku i političku krizu. Nakon toga javlja se fašizam. Zemlje se okreću sebi…”, kazao je Duev.

Upozorio je i to da zahtjevi protiv vakcinacije dovode čovječanstvo u opasnost jer da nije bilo vakcina tokom historije, danas ne bi bilo ni ljudi.

Kompletno gostovanje pogledajte u videu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare