“Pandemijsku krivu smo oborili, građani KS su pokazali visok stepen svijesti”

Novi dan 05. apr 202109:12 > 14:30 1 komentar
N1

O vakcinaciji u Kantonu Sarajevo, tome kako je zamišljena, o aplikaciji za prijavu za vakcinaciju i tome kako funkcioniše, te koji su prioriteti razgovarali smo sa Armanom Šarkićem, glasnogovornikom JU Dom zdravlja KS i članom Kriznog štaba KS.

Na početku je bilo problema sa funkcionisanjem aplikacije za vakcinaciju građana, a Šarkić je rekao kako je to bilo za očekivati zbog većeg broja prijava.

Aplikacija je postavljena kako treba, Krizni štab je uradio sve ono što je u njegovoj moći i one stvari koje možemo na terenu da radimo da što spremnije dočekamo proces imunizacije. Zetra će biti spremna kada dođu ozbiljnije doze, imat ćemo 30 punktova koji će se povećavati. Imat ćemo tridesetak medicinskih timova, sve će se raditi po protokolu“, rekao je Šarkić.

Rekao je i da je bitno napomenuti da su mjere Kriznog štaba KS polučile dobre rezultate, odnosno, kako je istakao, sa jučerašnjih 195 novozaraženih, incidenca je 514, dok je prije 15-ak dana bilo više od 800 dnevno novozaraženih a koincidenca 1.200 te da je jučerašnji broj “podstrek svima” i iz JU DOm zdravlja KS su uputili zahvalu građanima KS koji su pomogli u praćenju i poštovanju mjera.

Kazao je i da je imunizacija nešto što JU Dom zdravlja radi decenijama, te da im je to poznato štivo, ali da su timovi prošli i obuku za pripremu vakcinacije.

Dakle, u Zetri će biti vakcinalni punktovi, aplikacija je dobro struktuirana. Pri ulasku u Zetru kada se registrujete kao pacijent uz eletkronsku uputnicu bit ćete najavljeni, odnosno znat će se tačan datum i termin i nakon što pokažete zdravstvenu knjižicu, osoblje na ulazu u Zetru će imati aplikaciju kompanije Medit i kada se skenira bar kod, vide se vaši lični podaci, odnosno broj punkta, odabir vakcine, i kada uđete u Zetru, imat ćete svoj karton imunizacije i potvrdu datuma o vakcini i revakcini“, naglasio je za N1.

Šarkić je gostujući u Novom danu rekao i da je javno zdravlje prioritet i da su razmišljali i o građanima koji su stariji i koji ne koriste mnogo internet.

Razmišljali smo o kategorijama starijih od 75 godina i da je kod njih informatička pismenost slabija pa ćemo ih direktno kontaktirati kako bi se i ti građani mogli prijaviti. Imamo mehanizme i ako ste nezaposleni, možete se prijaviti na Biro i tako biti osigurani. Imamo i problem sive ekonomije i to dolazi do izražaja. Mi kao Krizni štab i kao zdravstveni radnici polazimo od Hipokratove zakletve i altruizma i toga da je javno zdravlje neupitno. Za sve kategorije stanovništva vakcinacija će biti obezbijeđena onako kako bude dolazila vakcina. Zavod zdravstvenog osiguranja je osmislio kako će raditi i za neosigurane“, komentarisao je.

Kazao je i da je trenutno mali broj doza koji imaju i koji nije dostatan ni za prvu fazu, odnosno za vakcinaciju zdravstvenog sektora, te da kada bude urađena prva faza, to će biti dobar korak i kretanje prema drugoj fazi.

Glasnogovornik JU Dom zdravlja KS rekao je i da će po apliciranju vakcine građanin KS ostati od 15 do 30 minuta na posmatranju. Također, kazao nam je i da se vrši dodatna dodatna imunizacija osoblja u domovima zdravlja i da se čeka dalji dolazak doza.

Govoreći o planovima za restriktivne mjere na području KS kazao je da su postojeće mjere dale rezultate i da je Krizni štab zadovoljan, odnosno da je oboren “peak”, te da smo bili u nezadovoljnoj poziciji.

Istakao je i da će Krizni štab u skladu sa brojevima reagovati, kao i da nije vrijeme za slavlje. “Pandemijsku krivu smo oborili, rasteretili zdravstveni sistem, i zajedno sa građanima KS smo timski ovo uradili. Građani KS su pokazali visok stepen svijesti“, istakao je.

Naveo je i da je ovo psihički teška borba, ali da kad se vidi rezultat, onda bude lakše te pozvao građane da se još strpe.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare